Winterswijk ‘laat steekjes vallen’, buurt bang voor ‘flatgebouw’

– De bouw van een extra laag op een bovenwoning in Winterswijk lijkt van de baan. Het college wil de omgevingsvergunning voor de bouw in tweede instantie mogelijk intrekken. “De gemeente heeft steekjes laten vallen.”

De bouw is in strijd met het bestemmingsplan, zo werd maandag tijdens een hoorzitting bij de bezwarencommissie direct duidelijk. Een medewerker van de gemeente erkende dat de omgevingsvergunning voor de bouw van een extra verdieping op een bovenwoning mogelijk tóch wordt geweigerd.

‘Niet moeten verlenen’

“Dat is zoals we er momenteel in staan”, verklaarde de medewerker. “De gemeente had de vergunning eigenlijk niet moeten verlenen en neemt die in heroverweging. De stedenbouwkundige heeft een negatief advies gegeven en de gemeente heeft steekjes laten vallen. Excuses vanuit het college daarvoor. Dat is vervelend voor de initiatiefnemers en de buurt.”

Het betreffende pand aan het eind van de Misterade, op het ‘Spekende’, loopt aan de achterzijde door naar huizen aan de Goudvinkenstraat. Boven de winkel in de Misterade is een bovenwoning met plat dak en daar bovenop willen de initiatiefnemers een dakkapel met schuine kap laten bouwen. Volgens bezwaarmakende buren is het een extra etage en wordt het pand daardoor exorbitant hoog met een derde laag.

Bovendien komt het pand aan de achterkant uit op een steeg die tussen twee woningen aan Goudvinkenstraat uitkomt. Een buurman aan die steeg, met recht van overpad, vreest nog meer overlast en ‘maakt zich zorgen over de privacy en de veiligheid’. De steeg is niet berekend op de inzet van hulpdiensten.

Achterhoedegevecht

De mededeling vanuit de gemeente leek de zitting bij de bezwarencommissie tot een formaliteit te maken. De discussie spitste zich alleen nog toe waar het betreffende pand nu eigenlijk gesitueerd is. Aan de Goudvinkenstraat, zoals de initiatiefnemers stelden? Of aan de Misterade, zoals de gemeente het zag? Dat leek een achterhoedegevecht, een derde etage past sowieso niet in het bestemmingsplan, aldus de gemeente.

De bezwarencommissie kreeg, wellicht ten overvloede, van een buurvrouw nog een extra argument mee. Voordat de commissie op haar beurt weer een advies geeft aan het college. “We kijken al tegen een hele hoge muur aan”, vertelde de buurvrouw. “Als de bouw doorgaat wordt het een flatgebouw naast ons.”

De twee woningen met het steegje, dat de in- en uitgang vormt naar het bewuste pand. – Foto: Omroep Gelderland

Geschreven door Domien Esselink, Omroep Gelderland op 2022-11-01 09:54:40


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.