Van de nood een deugd maken: kok Nel eet omgevallen eikenboom op

WOOLD – Na de verwoestende storm op 2 juli is het Keunenhuis in het Woold er weer bijna bovenop. Een gevallen eik, een verwoest dak en veel regen zorgden voor slapeloze nachten bij eigenaresse en kokkin Nel Schellekens. “Ik was alles kwijt.” Maar toch haalt ze iets positiefs uit die dakbreker.”We eten hem op.”

Zo vindingrijk als ze is, ziet Nel ook hier weer een uitdaging in.
Zo vindingrijk als ze is, ziet Nel ook hier weer een uitdaging in. – Foto: Omroep Gelderland

De storm heeft veel impact op Winterswijk gehad, want het is ‘waanzinnig heftig’ geweest. Veel bomen in de omgeving zijn omgegaan, ook de grote eik naast het restaurant. “Die boom viel bij ons op de schoppe (schuur). De regen kwam met bakken naar binnen. Daardoor hebben we heel veel schade opgelopen. Ik bewaar, verpulver, droog en maak veel producten in. Die zijn door de regen allemaal kapot gegaan.”

De boom is inmiddels uit de schoppe gehaald en ligt er doelloos bij. Nel zou Nel niet zijn als ze niet ook daarbij haar concept van kop tot staart, alles gebruiken, zou inzetten. Ze werd triest van de aanblik. “Je ziet zoveel jaar aan groei in een klap afknakken. Toen dacht ik: Wat kun je allemaal met die eik en die omgevallen acacia’s? We eten hem op, dacht ik. Afval bestaat niet.”

Looizuur

Waarom zouden we in vredesnaam een eikenboom eten? In eiken zit het zogenoemde looizuur, het tannine. Het is een zuur wat bijvoorbeeld gebruikt wordt bij wijnen. Wijn en whisky wordt veel in eikenhouten vaten bewaard. Doordat de vloeistof op deze manier met looizuur in contact komt, maakt dat de drank houdbaarder en beschermt hij het tegen oxidatie. Oxidatie is de blootstelling aan zuurstof.

“We eten de boom natuurlijk niet helemaal op maar je kunt eikels eten en dat looizuur dus ook. Ik dacht: ‘Dat kan ik ook’. Ik ga die zuren onttrekken aan het hout voor een soep. Dan kan ik de gasten laten ruiken: wat ruik je aan een acacia en aan eik?”

Zoals haar concept betaamt, wil ze alles hergebruiken. Het hout kan verwerkt worden tot rookmot, dat is een soort zaagsel. Nel gebruikt veel rookmot met verschillende kruiden in de bereiding van haar voedselcreaties.

Eikeltjesbrood

Alsof dat nog niet genoeg was gaat ze nog meer uithalen met de boom. “Ik ga zoethout van eikenhoutentakjes maken maar dan met honing: honingtakken. Ik ga het verwerken in thee. Het blad en de eikels wordt vermalen tot meel en in het brood verwerkt. “Ik ga het gewoon uitproberen.” De rest van het hout wil ze gebruiken om paddenstoelen te kweken. Die eik komt dus wel op.

Inmiddels is het restaurant weer klaar om gasten te ontvangen. Aanstaand weekend gooit ze haar deuren weer open en gaat ze weer koken voor de gasten. Want dat is wat ze het allerliefste doet.

Zo zag de schoppe eruit tijdens de storm:

Geschreven door Syl Schoppers


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.