RUURLO – PLUS-supermarkten in de Achterhoek en de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers presenteren gezamenlijk een nieuwe streekwijn: PLUS Proatwien. De witte wijn, gemaakt van onder meer Johanniter en Sauvignier Gris, is het resultaat van een hechte samenwerking tussen lokale ondernemers die de regionale identiteit willen versterken.

Initiatiefnemers Rob Roth (links) van Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers en Pieter Stam (rechts) van PLUS. – Foto: PR
Initiatiefnemers Rob Roth (Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers) en Pieter Stam (PLUS Stam Ruurlo) werken al langer samen aan het uitbreiden van het streekassortiment. Volgens Roth moest de nieuwe wijn méér zijn dan een lekker product alleen. “We wilden een wijn die een verhaal vertelt en past bij de Achterhoek: eerlijk, ambachtelijk en met aandacht gemaakt.”
Het etiket en de naam verwijzen speels naar de plaatselijke gezelligheid. “In de Achterhoek wordt wat ‘geproat’, altijd met warmte en plezier. Een glas wijn van eigen bodem sluit daar perfect bij aan,” aldus Stam.
Trendzetter
PLUS Stam voerde eerder al lokale producten zoals Reurlse bieren, die volgens de supermarkt goed aanslaan bij klanten die bewust kiezen voor duurzame en regionale artikelen. De PLUS Proatwien past binnen die trend, maar onderscheidt zich bovendien door erkenning op professioneel niveau: de wijn behaalde een gouden medaille tijdens de Wijnkeuring der Lage Landen, een belangrijke competitie voor Nederlandse en Belgische wijnen.
Frisse en licht aromatische wijn
De Proatwien wordt omschreven als fris, elegant en licht aromatisch — geschikt bij salades, visgerechten of een borrel. Voor de initiatiefnemers staat de lancering symbool voor de kracht van regionale samenwerking. “We hopen dat mensen, wanneer ze een glas inschenken, even stilstaan bij de herkomst: de wijngaarden, de wijnmakers en de Achterhoek zelf,” zegt Stam.
Geschreven door Sven Dimmendaal
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.
