Er worden nog steeds veel onveilige wachtwoorden gebruikt. Foto: Helene van Rijn

Er worden nog steeds veel onveilige wachtwoorden gebruikt. Foto: Helene van Rijn

DOETINCHEM - Zet een spatie in je wachtwoord om je op internet te beschermen. Dat is een van de adviezen van ethisch hacker Wietse Boonstra op Check Je Wachtwoorden Dag. Met zijn tips voorkom je dat je wachtwoord wordt gehackt.

"Als je een spatie gebruikt, is je wachtwoord een stuk moeilijker te kraken", benadrukt de Doetinchemmer. Want er worden nog steeds veel onveilige wachtwoorden gebruikt. Ook komt het vaak voor dat mensen dezelfde wachtwoorden gebruiken voor meerdere sites. Niet slim, want cybercriminelen liggen op de loer.

Gebruik een wachtwoordmanager

Volgens Boonstra kun je het beste een wachtwoordmanager gebruiken, die wachtwoorden van 12 tot 64 karakters voor je maakt. "Die genereert alle wachtwoorden voor jou. Die hoef je dan niet te onthouden", legt hij uit.

Je hebt alleen een masterwachtwoord nodig om in te loggen. "Kies iets wat je goed kunt onthouden en met veel karakters erin. Bijvoorbeeld met een woonplaats, hoofdletters, huisdier, favoriet automerk en rare tekens op een strategische plek", adviseert de ethisch hacker.

Daarnaast raadt Boonstra aan een tweetrapsauthenticatie te gebruiken, dus een extra bevestiging met de telefoon voor belangrijke inlogplekken. Dan kun je inloggen met Microsoft Authenticator of Google-Authenticator-app.

'Ook op mobiel'

"Ik heb zelf een masterwachtwoord van 20 à 25 tekens met daarin ook speciale tekens. Je kunt het jezelf makkelijk maken en het ook op je mobiel gebruiken", aldus Boonstra.

Zie ook:

Deel dit artikel