In Winterswijk was de ijsbaan zondag vier uur open om te schaatsen. Foto: Omroep Gelderland

In Winterswijk was de ijsbaan zondag vier uur open om te schaatsen. Foto: Omroep Gelderland

WINTERSWIJK - Vier uur schaatspret in Winterswijk: de baan van de Winterswijkse IJs Vereniging (WIJV) ging zondag om 8.15 uur open en sloot om 12.15 uur. Enkele honderden schaatsers reden hun rondjes, zegt een blije ijsmeester Hendrik van Prooije na afloop. Ook WIJV-voorzitter Auke Spijkstra loopt met een brede glimlach rond.

De vrijwilligers wisten afgelopen nacht een ijsvloer van 1,2 centimeter neer te leggen. "Dat verbaasde mij, moet ik eerlijk zeggen", zegt Van Prooije. "De laatste drie uur kwam er 6 millimeter bij. Ze hadden grotere sproeikoppen op de sproeimachine gemonteerd en de kraan vol open gezet. Fantastisch!"

Negentien kilometer verderop gaf de thermometer van het KNMI-weerstation in Hupsel om 11.00 uur precies nul graden aan, het begin van de dooi. "Toen was er bij ons niks aan de hand, hoor", aldus Van Prooije. "We hebben vier uur heerlijk kunnen schaatsen. En de koek-en-zopietent heeft volop gedraaid."

Bekijk de beelden, de tekst gaat eronder verder.

Verslaggever Teunis van der Poel sprak met schaatsliefhebbers. "Hoe hou je die blote voeten in de schaatsen nou warm?", vroeg hij een deelnemer. "Gewoon hard schaatsen. Dan is er niks aan de hand. Die voeten worden niet koud."

"Bij mij wel hoor", zei een andere schaatser. Het kwam hem op hoongelach te staan. "Het is -7. Dat is helemaal niet koud, man."

'Ons ijs is de toekomst'

Voorzitter van WIJV Auke Spijkstra blikt tevreden terug. "We zijn anderhalve dag geleden begonnen met een man of tien, elf", zei hij tegen onze verslaggever. "Het weer was zo goed dat we een prachtige ijsvloer hadden. Allemaal blije mensen, mooi weer, het kon niet beter. Het geheim van de baan? Ons schuimbeton. We hebben sensoren op de baan waarmee we kunnen monitoren wanneer het nul graden is. En bij die temperatuur gaan we gelijk sproeien."

Met gezonde jaloezie kijken andere ijsclubs naar WIJV, weet Spijkstra. "Er zijn al 35 ijsclubs die ons vragen: hoe hebben jullie dat gedaan? Dit is de toekomst."

Zie ook:

Deel dit artikel