Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Het is momenteel 14,5 graden in de kerk in Ruurlo. Foto: Omroep Gelderland
De kerkrentmeester gaat nog even langs zijn kerk. Foto: Omroep Gelderland

De kerkrentmeester gaat nog even langs zijn kerk. Foto: Omroep Gelderland

RUURLO - Een energierekening die zó uit de klauwen loopt dat een kerk volgend jaar vier maanden lang op slot is. Een zeldzaamheid, zeggen de kerkelijke organisaties in ons land. De Dorpskerk in Ruurlo spreekt dan ook van een 'moeilijke beslissing' om de boel maandenlang te sluiten, al kan het zijn dat de deuren soms toch even opengaan.

"Dit was best moeilijk om te beslissen", zegt kerkrentmeester Andries Stam. "Omdat je de beleving binnen de kerk wil houden, de muzikale begeleiding en de sfeer van een echte kerk." De kerk wijkt tijdelijk uit naar het gemeentecentrum De Sprankel. "Dat is heel wat minder kostbaar om te verwarmen, daar zijn we blij mee."

De overkoepelende Protestantste Kerk in Nederland heeft dit nog niet eerder gehoord. In het hele land land tellen de 1.521 gemeenten van de kerkelijke organisatie liefst 2.149 kerkgebouwen, waarvan er 1.225 een monumentale status hebben. "We weten natuurlijk dat de energiekosten een belangrijk thema zijn, maar veel kerken nemen hun eigen maatregelen en kunnen daardoor toch openblijven. Ze houden samenkomsten bijvoorbeeld in kleinere ruimtes, of meerdere kerken wisselen elkaar af. Zo houden ze de stookkosten beperkt", zegt een woordvoerster.

36.000 euro

De kerk in Ruurlo zegt de stookkosten van de Dorpskerk overigens wel te kunnen betalen. Die rekening valt komend jaar 36.000 euro duurder uit. "Dat bedrag moet dan uit ons eigen vermogen komen", zegt Stam. "En dat geld kunnen we veel beter besteden aan iets anders, bijvoorbeeld energiebesparende maatregelen voor de lange termijn."

Parochies
Het Aartsbisdom Utrecht laat namens katholieke kerken weten dat alle parochies in Nederland te maken hebben met sterk gestegen energieprijzen. "Dus ook de parochies in Gelderland", zegt een woordvoerder.

Het is aan de parochies zelf om te besluiten of er vanwege de hoge energieprijzen in kerken tijdelijk niet wordt gevierd, aldus het Aartsbisdom. Dat laat verder weten dat parochies deze knoop nog niet hebben hoeven doorhakken omdat echte kou tot nu toe wegblijft. Parochies zetten de verwarming al wel lager, schrappen vieringen en delen dekens of warmtekussen uit. Ook zijn er extra collectes voor de gestegen energieprijzen.

Het Aartsbisdom is verder voorstander van gezamenlijke vieringen in één goed verwarmde kerk, in plaats van kleinere vieringen in meerdere, minder goed verwarmde kerken.

Uitzondering voor begrafenis

De deuren blijven in Ruurlo overigens niet écht potdicht. Stam: "Voor de Paasdagen en de Stille Week maken we een uitzondering. Dan is de Dorpskerk dus gewoon open. Over begrafenissen kan gesproken worden. Ik kan me voorstellen dat wanneer je al je hele leven lid bent van deze gemeente, dat je vanuit de dorpskerk begraven wilt worden. Daar moet ruimte voor zijn. Bruiloften lijken mij geen probleem, want we zijn een behoorlijk vergrijsde gemeente."

Het is momenteel 14,5 graden in de kerk in Ruurlo. - Foto: Omroep Gelderland

De Protestantse Kerk in Nederland geeft aangesloten kerken op haar website veel tips over energiebesparing en verduurzaming. De organisatie wijst verder op een door de Tweede Kamer aangenomen motie die het kabinet oproept om ook voor religieuze instellingen oplossingen te zoeken voor de sterk gestegen energiekosten.

Hoe lang de kerk in Ruurlo uitwijkt naar De Sprankel, weet de kerkrentmeester niet. "Dat is koffiedik kijken. Wat doet de oorlog? Wat doet de energiemarkt? Niemand weet wat de tarieven volgend jaar zullen zijn."

Zie ook: Kerk gaat maanden dicht vanwege hoge gasrekening

Deel dit artikel