Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Rianne Lensink en enkele kinderen voeren de schapen in Aalten. Foto: Omroep Gelderland
De kinderen kijken in hun overalls naar de koeien in de wei. Foto: Omroep Gelderland

De kinderen kijken in hun overalls naar de koeien in de wei. Foto: Omroep Gelderland

AALTEN - Spelen in het hooi, dieren aaien en voeren: agrarische kinderopvang wordt steeds populairder. Dat merken ze ook bij 'Kiek de Koe' in Aalten, dat elf jaar geleden al begon met kinderopvang op de boerderij.

"Toen we in november 2011 van start gingen met opvang op onze melkveehouderij, was het nog een gok. Maar het is goed uitgepakt, de vraag naar opvangplekken is steeds groter geworden", zegt Rianne Lensink van Kiek de Koe, waar dagelijks plek is voor maximaal 27 kinderen tot 4 jaar. Lensink is verantwoordelijk voor de kinderopvang, terwijl haar man Johnny de veehouderij runt.

"Het is onvoorstelbaar hoeveel mensen de weg naar ons hebben gevonden. Zo geweldig mooi om te zien, dat ouders bewust kiezen voor onze opvang", aldus Lensink. "Ze hebben het er voor over om net iets verder te rijden, zodat hun kinderen lekker buiten kunnen spelen en spelenderwijs leren van dingen die op en rond de boerderij gebeuren: kijken naar het grasmaaien, schudden, harken, inkuilen van het gras, picknicken in de wei, kalfjes geboren zien worden, dieren voeren, lekker spelen. Je merkt aan de kinderen dat ze het heerlijk vinden om naar buiten te gaan. Weer of geen weer."

En zo ziet dat er uit in Aalten:

Lange wachtlijsten

De grote populariteit van opvang op de boerderij is niet alleen merkbaar in Aalten. Veel ondernemers kunnen niet aan de vraag voldoen. Volgens Monique Litjens van de Vereniging Agrarische Kinderopvang, waarbij ruim zestig bedrijven zijn aangesloten, kampen ze bijna allemaal met lange wachtlijsten. Ook bij Kiek de Koe moeten ouders soms wat langer wachten, maar kan er in overleg toch iets geregeld worden.

Rianne Lensink en enkele kinderen voeren de schapen in Aalten. - Foto: Omroep Gelderland

Het aantal agrarische bedrijven met een kinderopvang groeide de afgelopen jaren fors: van twintig in 2007 naar inmiddels ruim 265. Volgens Arjan Monteny, voorzitter multifunctionele landbouw van LTO, past het in een trend dat steeds meer boeren kiezen voor activiteiten naast het boerenbedrijf, zoals een winkel, zorgboerderij, camping of agrarische kinderopvang.

"In de coronacrisis zijn ook agrarische gezinnen gaan nadenken over hun toekomst", zegt Monteny. "Er is geen boer of tuinder die niet denkt: hoe nu verder met mijn bedrijf en wat wil ik nu? Dat geldt vooral voor partners die buiten de deur werkten en nu binnen het eigen boerenbedrijf iets willen opzetten."

Gunstige ontwikkelingen

Mede door de stikstofcrisis gaan steeds meer boeren op zoek naar alternatieve inkomstenbronnen. Kinderopvang is volgens onderzoekers van de Wageningen Universiteit een goede keuze, want "de ontwikkeling van kinderopvangmarkt ziet er goed uit, zeker in het geval van opvang met groen en dieren."

Daarbij heeft landbouwbelangenorganisatie LTO nog wel een waarschuwing: "Het blijft pionieren. Dat kan lastig zijn, want voor gemeenten is het ook relatief nieuw. En dan is er geen pasklaar antwoord of dit wel past in het bestemmingsplan. Gemeenten staan er in het algemeen niet negatief tegenover, maar als ondernemer moet je er rekening mee houden dat het een kwestie van de lange adem kan zijn voor je plannen gerealiseerd zijn."

Deel dit artikel