. Foto: ANP

. Foto: ANP

OCHTEN - De drie 'nieuwe' verdachten in het onderzoek naar de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries komen donderdag 13 oktober in Amsterdam aan bod. Een van hen is verdachte Krystian M. (27), de zogeheten 'aanstuurder' van de moord op De Vries, afkomstig uit Ochten. Wie is hij?

Een rijtjeshuis in een Betuwedorp, gelegen op een steenworp van de Waalbanddijk: dat is de ouderlijke woning van Krystian M.. Samen met zijn ouders emigreerde hij op jonge leeftijd vanuit Polen naar de Betuwe. Waar velen in zijn omgeving keurig een vervolgopleiding kozen of een baan kregen, koos Krystian het pad van de misdaad. Dat is althans het beeld dat oprijst in het 26Hendon-dossier dat het Openbaar Ministerie heeft opgesteld.

Aanstuurder van de moord

Komende donderdag zullen drie verdachten zich tijdens een eerste inleidende zitting voor de rechter moeten verantwoorden voor hun vermeende betrokkenheid bij de moord op Peter R. de Vries. Van die drie worden twee mannen verdacht van het filmen van de aanslag en het verspreiden van beelden van de neergeschoten verslaggever.

Maar de meeste aandacht zal donderdag uitgaan naar een andere verdachte: Krystian M.. Justitie ziet hem als de aanstuurder van de moord op De Vries. Hij zou degene zijn die sms'jes zou hebben verstuurd naar het misdaadkoppel, dat de moord volgens de onderzoekers daadwerkelijk uitvoerde: Delano G. en Kamil E..

'Eddy'

Wie is deze Krystian M.? Omroep Gelderland las de dossiers, interviewde bronnen rondom het De Vries-onderzoek en bevroeg bronnen in de Betuwse regio. Daaruit komt als belangrijkste element naar voren dat het OM sinds juli dit jaar beschikt over de transcripties van een getuigenverhoor. Dat verhoor snijdt qua inhoud als een mes door het hele onderzoek naar de moord op De Vries.

Deze getuigenis, afgelegd door een kennis van M., behelst de periode begin 2021 tot en met eind 2021. In die periode zou de getuige in de nabijheid van Krystian M. hebben verkeerd. Justitie heeft hem de werknaam Eddy toebedeeld. In het 26Hendon-onderzoek komt hij ook voor middels zijn dossiernaam 5089.

'Eddy' stapte eind vorig jaar naar de politie, nadat de grond hem te heet onder de voeten werd. Hij is locatiemanager op een camping in het westen van het land, maar zit gezien zijn contacten diep in de onderwereld. Justitie heeft hem inmiddels in een getuigenbeschermingstraject geplaatst.

Ridouan Taghi

Uit zijn getuigenissen komt een door hem geschetst beeld naar voren van een crimineel - Krystian M. - die onafgebroken klussen uitvoert in opdracht van een mysterieuze crimineel, door de getuige 'Oom' genoemd. Hiermee zou volgens bronnen bij Justitie Ridouan Taghi worden bedoeld. Krystian gaat daarbij voortvarend te werk. Hij is gevreesd in heel Nederland en is voor niemand bang, zo stelt de getuige. Zijn opdrachten ontvangt hij via een speciaal daarvoor geprepareerde telefoon.

Eddy zelf raakt betrokken doordat hij BMW en Volkswagen Golf-leasewagens op zijn naam laat zetten, die door Krystian M. worden gebruikt. Mede daardoor is Eddy - naar eigen zeggen ongewild - gedurende bijna een jaar een fly on the wall bij allerlei ontmoetingen, die zullen leiden tot de moord die heel Nederland zal schokken.

Kamil is angstig

Zo staat Eddy op een parkeerpleintje in Tiel met een achterbak vol koopwaar, als Krystian een ontmoeting heeft met Kamil E., een in de omgeving van Tiel opererende drugshandelaar met schulden. Deze Kamil moet Peter R. de Vries doodschieten, zo wil Krystian.

Maar Eddy hoort even later van zijn Poolse kennis dat het niet echt wil vlotten met de moordopdracht, omdat de beoogde schutter Kamil angstig is. Mocht Kamil gaan praten met de politie, dan 'pakken ze zijn moeder' die ook in Tiel woont, zo hoort Eddy dan weer.

Opdracht niet goed uitgevoerd

Eddy maakt ook de dagen kort na de huiveringwekkende aanslag op 6 juli 2021 van dichtbij mee. Krystian is dan woedend op zijn ondergeschikte, omdat die de moordopdracht niet goed heeft uitgevoerd. Want Kamil - inmiddels 'gedegradeerd' tot chauffeur - is na de klus in Amsterdam niet volgens de afgesproken route naar Rotterdam gereden, waar het hit-team in een woning zou gaan schuilen. Nee, hij heeft een andere route gekozen en is zodoende gearresteerd met vermeend schutter Delano G..

Krystian duikt een dag of tien na de aanslag onder in Polen, maar verschijnt in het najaar van 2021 ten tonele. Hij gaat onverdroten voort met het uitvoeren van zijn klussen. Hij heeft dan inmiddels een huurmoordenaar ingeschakeld om een Poolse rivaal uit Harderwijk te doden. Dat zal zijn ondergang worden. Kort na deze mislukte moordpoging in Zeewolde pakt de politie Krystian op, die zich op dat moment in een woning van een bevriende vitaminehandelaar bevindt in Den Haag. De politie doet die novemberdag vorig jaar ook een inval in Ochten, waar wapens zijn opgeborgen.

De spanning is die dagen te snijden. Getuige Eddy weet wat hem te doen staat en loopt een politiebureau binnen. Hij wil schoon schip maken, zo vertelt hij verhoorders. Duistere Polen, van wie hij enkelen herkende bedreigen hem enkele dagen later in zijn woning, omdat ze ervan uitgaan dat hij al eerder heeft gesproken met de politie. Hij krijgt van de politie het strenge advies om geen enkele Poolse criminele vriend meer te contacteren en is nu, bijna een jaar later, 'van de aardbodem verdwenen' zoals dat heet.

Zie ook:

De naam van Krystian M. komt al in 2019 terug als een van de verdachten die betrokken zouden zijn bij een ernstige mishandeling van een persoon in Utrecht. Dit onderzoek draagt de naam 26Buizerd, en gaat ook over de verdachtengroep die betrokken zou zijn bij de moord op advocaat Derk Wiersum.

Dezelfde M. is mogelijk ook verdachte in nog een ander onderzoek. Aan de rechtbank van Zwolle loopt namelijk op dit moment een zaak tegen een groep verdachten van een wapenopslag in Alphen aan den Rijn. Ook zouden enkele van deze verdachten betrokken zijn bij de moordpoging op een crimineel in de Dominicaanse Republiek. In deze zaak wemelt het van de Poolse verdachten.

En dan is Krystian natuurlijk ook een bepalende speler in de rechtszaak van Delano G. en Kamil E., de vermeende uitvoerders van de moord op De Vries. Goed opgeteld is Krystian dus verdachte in meerdere rechtszaken. Zaken waar justitie op dit moment de handen aan vol heeft.

Deel dit artikel