Python Paul met Belle. Foto: Omroep Gelderland

Python Paul met Belle. Foto: Omroep Gelderland

DOETINCHEM - Het is dierendag en dat betekent dat veel baasjes hun huisdier vandaag eens extra in de watten hebben gelegd. Maar voor Paul van Bolderen, oftewel 'Python Paul', is het elke dag dierendag. De Doetinchemmer is gek op dieren en woont met vijftig beesten in een flat - en dat is nog maar een fractie van wat hij ooit had.

"Het moet eigenlijk elke dag dierendag zijn. Je moet elke dag goed voor dieren zorgen", zegt Paul, terwijl hij op de bank zit, omgeven door zijn twee naaktkatten en Chinese naakthond Belle. De hond likt hem liefdevol in het gezicht. "Alles wat een beetje apart is, trekt mij wel een beetje aan."

Paul is misschien wel de grootste dierenliefhebber van onze provincie. Op het hoogtepunt had hij honderden beesten in huis: katten, vogels, kikkers, spinnen, slangen, noem maar op. Van Bolderen kreeg de naam Python Paul niet voor niks. "Ach ja," zegt hij daarover. "Ze noemen mij ook wel slangen Paultje."

Liefde ontstaan uit angst

Zijn liefde voor dieren begon opmerkelijk genoeg juist uit angst. "Als kind heb ik knaagdieren gehad. Voor spinnen was ik eigenlijk gewoon bang. Toen ik er eentje in de dierenwinkel zag, heb ik hem gekocht: zo is het begonnen. Iemand stopte met zijn spinnen en voor ik het wist, had ik hier meer dan tweehonderd vogelspinnen."

Zo begon Paul beesten op te vangen in zijn flat. Eigenlijk woont hij inmiddels tussen de dieren: de muren zijn bedekt met terraria. Paul is echter gestopt met de opvang. "Het is gewoon geen haalbare kaart meer. De verlichting, het voer, de verwarming: het complete plaatje is gewoon te duur geworden."

En dus is het aantal dieren in de woning geslonken. "Ik vind dat wel zonde, want het hoort ook een beetje bij mijn inrichting. Maar ik heb liever iets minder beesten, waar ik goed voor kan zijn, dan een heleboel beesten die ik laat verwaarlozen.

Kijk hoe het er bij Paul thuis aan toegaat:

Deel dit artikel