Minister Hugo de Jonge. Foto: ANP

Minister Hugo de Jonge. Foto: ANP

EDE - Minister Hugo de Jonge heeft zich geliefd gemaakt in meerdere Gelderse gemeenten. De minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening wil namelijk dat gemeenten makkelijker hun eigen inwoners voorrang kunnen geven op de huizenmarkt.

Daarom heeft De Jonge een wijziging van de Huisvestingswet naar de Tweede Kamer gestuurd. Het komt erop neer dat gemeenten voor de helft van alle huurwoningen mogen bepalen dat er mensen met een lokale binding komen wonen. Ook mogen gemeenten nu koopwoningen toewijzen aan lokale inwoners.

Volgens de minister kunnen starters en senioren vaak in hun eigen dorp of wijk geen betaalbare woning vinden vanwege de hoge prijzen of omdat ze fors overboden worden. "Voor de leefbaarheid en de vitaliteit van de regio is het cruciaal dat mensen op het dorp kunnen blijven wonen als ze willen verhuizen", zegt hij.

In Gelderland worstelen onder meer de gemeenten Ede, Druten en Berkelland met een woningtekort voor eigen inwoners. Zij gaven een reactie.

"We zijn als gemeente Ede heel blij met deze wet", zegt een woordvoerder. "Tot nu toe zijn we afhankelijk van de goede wil van de bouwers. Daarom zette we altijd in op het gesprek. Maar onze wethouder kan niks afdwingen. Zo wordt dat makkelijker. Al gaan de gesprekken over het algemeen redelijk goed."

'Eigen inwoners meer kans'

"Wij juichen toe dat er gedacht wordt aan de belangen van lokale woningzoekenden", zegt ook de woordvoerder van de gemeente Berkelland. "Wel moet het praktisch uitvoerbaar zijn." Ook zij gaan het gesprek aan met bouwers. "Wij maken nu bij nieuwbouw afspraken met ontwikkelaars dat de woningen eerst aan lokale woningzoekenden worden aangeboden. Dit werpt zijn vruchten af, want vaak wordt het aan die doelgroep verkocht."

We hebben heel veel projecten die in aanmerking komen voor deze wet

“In ons coalitieakkoord hadden we al opgenomen dat we eigen inwoners meer kansen willen bieden bij woningaanbod', licht wethouder Arjen van Gijssel van de gemeente Berkelland toe. "Zeker nu met de plannen van De Jonge willen we op de boeggolf zitten."

Ook de gemeente Druten zegt de problematiek te herkennen en het te gaan aankaarten.

'Hele lijst projecten'

Zijn er al projecten die gebaat zijn bij de nieuwe wet van De Jonge? "Een hele lijst", reageert de woordvoerder van de gemeente Ede. "We zijn hier al een paar jaar mee bezig. We krijgen veel vragen van starters uit dorpen en wijken die in dezelfde buurt willen blijven en er nu niet tussen komen. We hebben heel veel projecten die in aanmerking komen voor deze wet."

Hugo de Jonge hoopt dat zijn wet op 1 januari 2023 kan ingaan. Dat is nog niet zeker. Het moet nog behandeld worden in de Tweede en Eerste kamer. Dan is duidelijk of er meer hoop is voor al die starters en senioren die in hun eigen wijk of dorp willen wonen.

Zie ook: Woningnood het hoogst in Apeldoorn en Ede, krapte in Nijmegen en Arnhem 'acceptabel'

Deel dit artikel