Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Linda op patrouille met gids Joel Stoppels en Canadezen. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Een GMC Truck uit 1944. Foto: Omroep Gelderland
Lead Image 3:
Lead image TXT 3: Tijdens de patrouille komen we sporen uit WOII tegen zoals deze inscripties van soldaten. Foto: Omroep Gelderland
Linda treedt in de voetsporen van de soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Foto: Omroep Gelderland

Linda treedt in de voetsporen van de soldaten in de Tweede Wereldoorlog. Foto: Omroep Gelderland

ARNHEM - In Linda breekt UIT! laat Linda zien wat er allemaal te doen is in Gelderland. September is de Airborne-maand waarin we de slag om Arnhem herdenken, onder andere tijdens 'Bridge to Liberation'. Maar wat gebeurde er eigenlijk na de mislukte Operatie Market Garden?

Linda gaat op Battlefield Tour en zoek het uit met Gids Joël Stoppels. Hij weet alles over de geallieerde operaties tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Joël neemt haar mee op patrouille zoals de Canadezen dat deden in de winter van 1944 na de Slag om Arnhem. In de Canadese archieven heeft hij een origineel patrouillerapport van een groep Canadese soldaten gevonden. Wij lopen exact dezelfde route van de Duivelsberg naar Wyler in Duitsland. Het doel? Inlichtingen vergaren en een Duitser krijgsgevangen nemen. Dat laatste is ook Linda's opdracht.

Linda op patrouille met gids Joel Stoppels en Canadezen. - Foto: Omroep Gelderland

Maar, voordat ze op pad gaan, worden ze klaargestoomd op de stormbaan bij 11 Luchtmobiele Brigade in Schaarsbergen. Durft Linda een toren van twintig meter hoog te beklimmen en over een evenwichtsbalk te lopen?

Uitdaging

Na de fysieke en mentale uitdaging, gaat Linda op pad. In het holst van de nacht. Vertrekpunt is pretpark Tivoli in Berg en Dal. Daar staat een oude GMC Truck met ronkende motor op het gezelschap te wachten. In de truck zit een groep Canadese militairen (re-enactors van The Canadian Soldier) die met ons mee gaan op patrouille. Re-enactors spelen historische gebeurtenissen exact na.

Een GMC Truck uit 1944. - Foto: Omroep Gelderland

De benzinelucht en de geur van de originele kostuums, maken het net echt. Alleen de weersomstandigheden zijn anders. Linda gaat op pad met een temperatuur van 10 graden terwijl de Canadezen in 1944 temperaturen van -20 moesten trotseren. Als ze er over nadenkt gaan de rillingen over haar lijf. Dat blijft nog even zo, want de motor is gestopt.

De missie

Ze worden gedropt op de Duivelsberg. Het begin van de missie.

Tijdens de patrouille komen we sporen uit WOII tegen zoals deze inscripties van soldaten. - Foto: Omroep Gelderland

Lukt het Linda, Joël en de Canadezen om een Duitser krijgsgevangen te nemen?

Bekijk het hier:

Op 23 september krijgt het avontuur een vervolg en zoekt ze uit hoe Arnhem uiteindelijk bevrijd is.

Zie ook:

Deel dit artikel