Het ambacht van schoenmaker verdwijnt in Gelderland (afbeelding ter illustratie). Foto: Germans Lat - Pixabay

Het ambacht van schoenmaker verdwijnt in Gelderland (afbeelding ter illustratie). Foto: Germans Lat - Pixabay

LICHTENVOORDE - Steeds meer schoenmakers verlaten hun leest. Gelderland behoort zelfs tot de provincies met de grootste afnames van schoenmakers in Nederland. "Ze verwachtte dat ik iets voor een paar euro fikste."

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel. De NOS vroeg de cijfers van de KVK op. Het aantal schoenmakers in Gelderland nam de afgelopen tien jaar met 17 procent af. Alleen in Overijssel en Limburg was dat percentage met 18 en 19 procent hoger. In totaal is het aantal schoenmakers in Nederland van 863 naar 772 gedaald.

'Goedkope sneakers'

Michel Broshuis uit Lichtenvoorde was tot vorig jaar schoenmaker. Hij stopte toen om zich helemaal toe te leggen op zijn sleutelservice. Dat werk deed hij er al naast. "Ik had nog wel werk als schoenmaker", legt Broshuis uit. "Maar ik verdiende er niks meer mee."

Volgens de Achterhoekse ambachtsman lopen steeds meer mensen rond op goedkope sneakers. Klanten zijn dan niet meer bereid om te betalen voor schoenreparatie. Kapotte schoenen, gaan de prullenbak in. "En als mensen wel met een loszittende zool of een kapot naadje bij me kwamen, verwachtten ze dat ik dat voor een paar euro fikste."

Vergrijzing

Broshuis heeft veel contact met andere schoenmakers. Hij verwacht dat er wel meer mee gaan stoppen. "En sommigen willen ermee ophouden, maar kunnen dat nog niet omdat ze geen opvolger kunnen vinden en dus het huurcontract moeten uitzitten."

Ook de vergrijzing wordt genoemd als oorzaak van de daling in het aantal schoenmakers. Steeds meer oudere schoenmakers stoppen en er komen weinige jonge bij. Ook zijn gildes en centrale organisaties verdwenen, waardoor ambachten in Nederland zouden zijn verwaarloosd.

Deel dit artikel