Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Arink heeft bij zijn boerderij een winkel waar hij zijn eigen producten verkoopt. Foto: Omroep Gelderland
Tjeerd de Groot en Jan Paternotte spreken met John Arink. Foto: Omroep Gelderland

Tjeerd de Groot en Jan Paternotte spreken met John Arink. Foto: Omroep Gelderland

LIEVELDE - D66-fractievoorzitter Jan Paternotte en Kamerlid Tjeerd de Groot zijn vrijdagmiddag op bezoek geweest bij boer John Arink in Lievelde. John liet de Kamerleden zien hoe zijn zogenaamde 'no input-boerderij' bij kan dragen aan het behalen van de stikstofdoelen in Nederland.

Inmiddels is John al bijna tien jaar 'no input-boer'. "Dat betekent dat wij geen kunstmest of voer voor de dieren inkopen. Alles wat wij nodig hebben, produceren we zelf."

Met zijn boerderij heeft hij zelf 30 hectare grond, en hij pacht daarnaast nog 100 hectare van Natuurmonumenten. "We hebben hier vijftig melkkoeien. De kalfjes van die koeien houden we 2,5 jaar, voordat we ze naar de slachter brengen. In totaal zijn er dus ongeveer 120 koeien hier, maar dat zijn meer kalfjes dan volwassen dieren. Het voer voor al die dieren produceren we zelf op ons land."

Financieel het beste jaar

Het is een andere manier van boeren dan veel van zijn collega's gewend zijn. "Inderdaad, wij hebben minder dieren per hectare dan anderen. Maar omdat we geen kunstmest of krachtvoer hoeven te kopen, hebben we ook minder kosten."

In zijn eigen boerderijwinkel verkoopt John alles wat er op zijn boerderij wordt geproduceerd. "Vlees, brood, melk, groenten en nog wat producten van andere boeren uit de regio. Het is hier op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag enorm druk." Samen met een bed & breakfast op zijn terrein verdient John genoeg geld om rond te komen. "We leven hier met twee gezinnen van. Afgelopen jaar heb ik financieel mijn beste jaar gehad van de afgelopen 37 jaar dat ik boer ben geweest."

Arink heeft bij zijn boerderij een winkel waar hij zijn eigen producten verkoopt. - Foto: Omroep Gelderland

John is dan ook niet geschokt door de stikstofplannen van het kabinet. "Het is me allang duidelijk dat de steeds maar intensievere veehouderij niet houdbaar is. De natuur gaat er aan kapot: als je hier in de omgeving kijkt, zie je nog maar een fractie van de weidevogels die je tien jaar geleden zag. Dat gaat niet lang goed, en niet alleen vanwege de stikstof. Ook de hele energietransitie gaat er nog wel voor zorgen dat we weer meer kleine, lokale boeren nodig hebben. Dat is de toekomst, niet het steeds maar groter worden. En gek genoeg krijg ik bijna geen negatieve reacties van collegaboeren, als ik dat zeg."

Plan ingediend bij Remkes

Hij diende daarom een plan in bij stikstofonderhandelaar Remkes, dat hij vandaag aan Paternotte en De Groot toelichtte. "Wat volgens mij het belangrijkste is, is om de financiële druk bij boeren weg te halen. Als we zorgen dat boeren zich niet al te druk hoeven te maken over de waarde van hun grond, wordt het makkelijker om met minder koeien net zoveel geld over te houden aan het einde van het jaar."

De D66-Kamerleden luisterden aandachtig naar het verhaal van de boer. "We krijgen veel kritiek van boeren, dat er geen perspectief is met de plannen die nu bekend zijn", geeft De Groot toe. "En daar ben ik het ook helemaal mee eens. Maar als we het verhaal van John nou meenemen in onze plannen, en inderdaad die financiële druk wegnemen bij de boeren, dan denk ik dat we wel degelijk perspectief kunnen bieden aan de boeren. We hebben in Nederland meer kleine boeren nodig, in plaats van de megaboeren die er nu zijn. Maar dan moeten we wel zorgen dat die kleine boeren rond kunnen komen met minder vee." Hij beloofde John dan ook dat hij zijn verhaal binnen de coalitie zou delen, in de hoop dat het tot een concreet plan kan leiden.

Niet voor kippen en varkens

Overigens gaat het verhaal van John niet op voor varkens- en kippenboeren. "Nee, bij hen kan dit gewoon niet uit. Maar voor koeienboeren is dit in heel Nederland volgens mij de toekomst." Hij overhandigde Paternotte en De Groot een brood van graan van eigen grond, voordat die weer op pad gingen naar huis. "Ik denk dat dit de beste investering is, voor zowel boeren als voor de overheid. Hiermee krijgen boeren een duidelijk perspectief. Dit is elke euro meer dan waard."

Deel dit artikel