Kinderen zoeken verkoeling bij de fontein. Foto: ANP

Kinderen zoeken verkoeling bij de fontein. Foto: ANP

EIBERGEN - 38,4 graden. Dat is de hoogste temperatuur die dinsdag in onze provincie is gemeten. De eer was weggelegd voor het weerstation in het Achterhoekse Hupsel.

Het hitterecord in onze provincie sneuvelde niet. Dat staat op 40,4 graden, drie jaar geleden gemeten op hetzelfde weerstation.

Op veel andere plekken in het land, voornamelijk in het westen van het land, gingen de regionale records er wel aan. Maastricht was dinsdag de warmste plek van Nederland met 39,5 graden. Opvallend was ook de lage luchtvochtigheid: 9 procent. Dat is de laagste luchtvochtigheid ooit gemeten.

Warme nacht

De nacht van dinsdag op woensdag verloopt ‘ronduit warm’, zegt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. Als de eerste 4Daagse-wandelaars in Nijmegen om 4.00 uur van start gaan, is het waarschijnlijk zo’n 25 of 26 graden. "Veel kouder dan 24 graden wordt het nergens", aldus de weerman.

Als de zon opkomt, gaat het kwik ook woensdag snel omhoog. Op sommige plekken halen we dan weer de 30 graden, verwacht Van Bernebeek. "Maar als de bewolking toeneemt, hoe laat weten we nog niet, stokt de temperatuur."

Woensdag wordt het broeierig

Volgens hem verloopt de dag veel broeieriger dan de dinsdag. Het wordt dan volgens Weerplaza drukkend warm. "Dus of het dan veel aangenamer is om te wandelen, weet ik niet."

Waarschijnlijk gaat het in de loop van de avond nog even hard regenen en onweren. Dan is er ook kans op hagel.

Zie ook:

Deel dit artikel