Marsleider Henny Sackers tijdens de persconferentie zondag in Nijmegen toen hij de eerste wandeldag afblies. Foto: Omroep Gelderland

Marsleider Henny Sackers tijdens de persconferentie zondag in Nijmegen toen hij de eerste wandeldag afblies. Foto: Omroep Gelderland

NIJMEGEN - Hij gaat morgen dan echt beginnen, de 104e 4Daagse die geen Vierdaagse heten mag. Om 4.00 uur worden de eerste wandelaars op pad gestuurd voor Roze Woensdag, de Dag van Wijchen. Marsleider Henny Sackers waarschuwt dat de drie resterende dagen niet gemakkelijk worden voor de lopers. Ruim 3700 lopers die zich hadden aangemeld, trekken morgen de wandelschoenen niet aan.

De temperatuur loopt dinsdagmiddag op tot 36 graden bij de Wedren in Nijmegen, de centrale start en finish van de wandelmarsen. De extreme hitte wordt verdreven, zegt Sackers tegen onze verslaggever Richard van der Made. Maar hij waarschuwt ook voor de omstandigheden voor de komende dagen. "Het hitteplan is niet voor niets in werking. Blijf op het heetst van de dag uit de zon. Bouw je energie op voor de wandeldagen. De dagen die resteren zijn geen appeltje-eitje."

Hij kijkt terug op een vreemde Dag van Elst, die niet doorging. Toch gingen enkele honderden wandelaars de paden op en de lanen in om te lopen. Sackers: "Dat is verder prima, maar ook de verantwoordelijkheid van de wandelaars zelf. We hebben opgeroepen om deze rustdag te benutten voor de drie resterende dagen."

Wijze raad opgevolgd, zegt marsleider

De marsleider benadrukt een goed gevoel te hebben over vandaag. "Wandelaars hebben de wijze raad opgevolgd om niet te starten, maar ook om uit de zon weg te gaan."

De horeca op de wedren ging eerder dicht dan gebruikelijk. Sackers: "Spijtig maar een drankje onder de parasol vind ik niet verantwoord. Het kan de druk op de hulpdiensten vergroten en dat wil ik niet."

De extreme hitte maakt plaats voor temperaturen die voor deze tijd gebruikelijk zijn, gaat hij verder. "En dat zijn nog altijd hoge temperaturen. Ik verwacht morgen een pittige wandeldag."

24 graden bij de start

De weerman van de 4Daagse Jules Geirnaerdt voorspelt voor Roze Woensdag 'Spaans weer'. Sackers, knikt: "Dat is morgen elders in de provincie ook zo." Bij de start is het rond 24 graden. In de middag wordt het 28 tot 30 graden met een hoge luchtvochtigheid en zonnige perioden, zegt Geirnaerdt. De wind neemt in de ochtend toe tot windkracht 5 en vooral later is er kans op een bui.

Aan de 104e Vierdaagse mogen 38.455 wandelaars meedoen, zij hebben hun startbewijs opgehaald. 3.719 wandelaars hebben dat niet gedaan. "Die heb je altijd", constateert Sackers. "Mensen zijn geblesseerd, hebben te weinig getraind of je kunt de pech hebben dat je door corona in quarantaine moet."

Zie ook: Ons hitteblog

Deel dit artikel