De Sniffer bewijst zijn diensten. Foto: Omroep Gelderland

De Sniffer bewijst zijn diensten. Foto: Omroep Gelderland

AALTEN - Het is al bijna net zo'n traditie als het festival zelf: de grootschalige controle van de politie op de vertrekdag van de Zwarte Cross. Vanmorgen was de politie al vroeg aanwezig om te controleren op restalcohol bij de bezoekers van het Achterhoekse festival. Twintig bestuurders reden onder invloed van alcohol.

Zo'n veertig agenten waren betrokken bij de controle. Daarbij bewees de Sniffer vooral zijn diensten. "Dat is een voorselectie-apparaatje, waarmee we heel snel kunnen kijken of iemand alcohol heeft gebruikt of niet", verklaart Gerben Tensen van de politie.

De chauffeurs hoeven maar heel kort even in de Sniffer te blazen en dan slaat die eventueel uit bij alcoholgebruik. "Als dat zo blijkt te zijn, volgt de echte, welbekende blaastest. Maar zo besparen we in eerste instantie veel tijd."

Chauffeurs die niet door de test heen komen, moeten direct hun auto uit. Die wordt dan geparkeerd door een politieagent. Twintig personen bleken met alcohol achter het stuur te zijn gestapt. Eén bestuurder was onder invloed van drugs. "We zijn tevreden met zo'n laag aantal', stelt een politiewoordvoerder.

'Leedvermaak'

Zoals elk jaar vond de controle plaats bij café de Domme Aanleg aan de N313 bij Aalten. De politieactie levert zoals altijd veel bekijks op. Er stonden tientallen mensen toe te kijken hoe bestuurders op de bon werden geslingerd. De politie stopte iets eerder met de controle in verband met de oplopende temperaturen.

Bekijk hier de video:

Zie ook:

Deel dit artikel