Annemiek van Vleuten heeft de Giro voor de derde keer gewonnen. Foto: ANP

Annemiek van Vleuten heeft de Giro voor de derde keer gewonnen. Foto: ANP

PADOVA - Annemiek van Vleuten heeft zondag voor de derde keer de Giro Donne gewonnen. De leiderstrui van de 39-jarige Wageningse kwam in de laatste etappe niet meer in gevaar.

Van Vleuten veroverde afgelopen maandag de roze trui door de etappe te winnen na een lange aanval. Vrijdag imponeerde ze met een nieuwe zege, toen ze na twee zware beklimmingen solo aankwam. Dat ze in één van de afdalingen ten val kwam, maakte de overwinning des te knapper.

In de tiende en laatste etappe hoefde Van Vleuten zich dankzij een veilige voorsprong in het algemeen klassement weinig zorgen meer te maken. De vlakke rit werd in Padova gewonnen door de Italiaanse Chiara Consonni.

Roze is niet mijn favoriete kleur

"Roze is niet mijn favoriete kleur", vertelde Van Vleuten kort nadat ze definitief zeker was van de eindzege. "Maar als ik hier de mensen langs de kant van de weg 'Maglia Rosa, Maglia Rosa' hoor roepen, dan vind ik het wel heel mooi", verwees ze naar de roze leiderstrui. "Het is een eer voor me deze trui mee naar huis te mogen nemen."

Imponerende erelijst

De renster van Movistar won de Ronde van Italië voor vrouwen eerder in 2018 en 2019. In 2020 moest Van Vleuten als leidster de koers twee dagen voor het einde verlaten nadat ze bij een val haar linkerpols had gebroken. Vorig jaar deed ze niet mee.

Kort voor de Giro maakte Van Vleuten bekend dat ze nog een jaar doorgaat. Haar volgende doel is de Tour de France die over twee weken in Parijs begint. Verder ontbreken alleen nog de Waalse Pijl, Amstel Gold Race en Parijs-Roubaix op haar imponerende erelijst.

Van Vleuten had voor al haar teamgenoten een roze trui bewaard:

Deel dit artikel