Tom van Beusekom en vriendin Paula tijdens een eerdere wedstrijd, de Bert Timmer Memorial in Duiven. Foto: Eigen foto

Tom van Beusekom en vriendin Paula tijdens een eerdere wedstrijd, de Bert Timmer Memorial in Duiven. Foto: Eigen foto

BREDEVOORT - In iets meer dan 35 minuten won Tom van Beusekom in september een hardloopwedstrijd over tien kilometer. Hij wist toen nog niet dat het zijn laatste winnende race zou zijn. Drie weken weet de inwoner van Bredevoort (31) nu dat hij ernstig ziek is. Tom gaat dood.

Hij voelde zich al een halfjaar niet lekker. Tom van Beusekom, hardloper in hart en nieren, snapte er niets van. Wat was er toch aan de hand?

"Ik heb begin deze maand te horen gekregen dat ik een tumor heb in mijn slokdarm. Die is uitgezaaid naar mijn lever", zegt Van Beusekom. Hij en zijn vriendin Paula, ze wonen nu een jaar samen in Bredevoort, hielden rekening met heel veel, maar niet met kanker. Dat het leven eindig is en dat het einde rap komt.

'Blij dat ik hem ken'

Hoewel het leven als een hogesnelheidstrein aan hem en zijn omgeving voorbij lijkt te razen, weet Tom van Beusekom wat hij wil. Zoveel mogelijk tijd doorbrengen met de mensen die hem dierbaar zijn, met vooral zijn geliefde Paula, ook hardloopster en net als hij werkzaam in de ouderenzorg. "Achter mij staat een sterke vrouw. We praten dag en nacht met elkaar. We zijn nu allebei thuis en dat is met ons beroep eigenlijk niet goed, omdat we werken met kwetsbare mensen. Mensen met dementie."

Tom is iemand die je energie geeft

De buitenwacht omschrijft Van Beusekom (31) als een gevoelige jongen. Looptrainer Titus Fierkens heeft hem al jaren onder zijn vleugels en zag hem groeien. "Als loper en vooral ook als mens. Tom is iemand die je energie geeft. Ik ben blij dat ik hem ken", zegt de oud-atleet uit Zevenaar.

Toen zijn pupil hem belde met dé boodschap kwam dat bericht 'heel hard' bij Fierkens binnen. "Tom woonde al in Bredevoort en was niet meer altijd op de trainingen bij onze loopgroep. Hij werkte nog gewoon zijn eigen programma af", zegt Fierkens. "We willen en kunnen het eigenlijk niet geloven. Maar we willen er nu vooral voor hem zijn. Hem bellen, bezoeken. We doen ook allemaal mee op 3 juli."

TommyBeusRun voor KWF

Die dag vindt in Van Beusekoms woonplaats de TommyBeusRun plaats, een wedstrijd over 5 en 10 kilometer. Het inschrijfgeld dat de deelnemers betalen gaat naar het KWF, naar running team De Liemers en het hardloopbedrijf van zijn trainer Titus Fierkens, Titus Sport. Het typeert Van Beusekom: denken aan anderen. "Ik heb gewoon heel veel aan mijn ploeggenoten en aan Titus te danken, ook daarom doe ik het." Hij denkt even na: "Dat ik niet meer kan hardlopen, vind ik verschrikkelijk. Wandelen kan ik gelukkig nog wel."

Teamgenoot Frank Futselaar noemt Tom van Beusekom een bijzonder mens. "Tom waardeert iedereen. Het maakt hem niet uit of je kampioen wordt of niet. Ik hoorde het nieuws in de groepsapp, ik was in Amerika. Ik begreep het niet, ik geloofde het niet, je staat er niet bij stil. Er zijn veel tranen gevloeid."

Zodra hij terug was trok de marathonloper uit Arnhem met teamgenoot Daan Reintjes naar Bredevoort. "We hebben toen een duurloopje gedaan en Tom ging mee op de fiets. Toen zei hij dat hij met de TommyBeusRun bezig was. Op de trainingen hadden we altijd plezier, vooral als Tom weer iets had meegemaakt in het verzorgingstehuis."

Op reis hoeft Tom niet

Of Tom van Beusekom nog een bucketlist heeft, behalve zijn race op 3 juli. "Ik hoef niet meer op reis, ik heb een geweldige tijd gehad in Kenia toen ik wilde uitvinden of ik kon hardlopen op hoog niveau. Ik ben ook in Ethiopië geweest. Het heeft mij gevormd als mens. Het gaat nu om het hier en nu."

En ja, misschien ook om een beetje later. "Het zou mooi zijn als er ook in de toekomst een hardloopevenement is met mijn naam erop."

Meedoen aan de TommyBeusRun in Bredevoort kan door te klikken op deze link.

Deel dit artikel