Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Een supporter belaagde de doelman van Sparta Rotterdam. Foto: ANP
Lead Image 2:
Lead image TXT 2: Na de wedstrijd tegen SC Heerenveen van zondag werden twee supporters opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling van stewards. Foto: Roland Heitink/Persbureau Heitink
Donkere rookwolken boven de tribunes van Vitesse. Foto: ANP

Donkere rookwolken boven de tribunes van Vitesse. Foto: ANP

ARNHEM - Weer was er afgelopen weekend sprake van wangedrag op de tribunes van Vitesse. De thuiswedstrijd tegen Heerenveen werd zelfs stilgelegd door misdragingen van een groep Arnhemse fans. Dat terwijl er voor Vitesse geen belangen meer op het spel stonden en er dus van stress of spanning geen sprake kon zijn. "Het gebeurt dit jaar te veel", zegt Bjorn Courbois van Vitesse-podcast Studio langs de Rijn.

Vitesse-fans stonden lange tijd niet bekend als rellende supporters, maar dit seizoen lijkt dat veranderd. Dat gebeurde al in september, toen hooligans uit Arnhem gewond raakten na vechtpartijen met aanhangers van tegenstander Mura in de Conference League. Ook in wedstrijden daarna ging het mis. Een korte tijdlijn:

  • In november 2021 raken Vitesse-fans na de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur in Londen slaags met supporters van de tegenpartij.
  • Na de wedstrijd tegen Rennes in Frankrijk, ook in november 2021, richt een aantal Vitesse-supporters vernielingen aan in het Franse Rennes. Ook wordt met flessen, bekers en zelfs stoelen naar de politie gegooid. De club moet van voetbalbond UEFA 35.000 euro betalen aan boetes.
  • In februari 2022 gooien Vitesse-fans tijdens de uitwedstrijd in en tegen Utrecht vuurwerk het veld op.
  • De keeper van tegenstander Sparta wordt in maart 2021 tijdens een thuiswedstrijd in GelreDome bekogeld met bier. Ook rent iemand het veld op vanuit het thuisvak en wordt er met zwaar vuurwerk gegooid. Vitesse-directeur Pascal van Wijk spreekt van 'een zwarte bladzijde uit de geschiedenis van Vitesse'.
  • Afgelopen weekend gaat het mis tijdens de wedstrijd tegen Heerenveen. Er belandt een rookbom op het veld en één op de tribune. Ook houdt de politie na de wedstrijd twee supporters aan, omdat zij stewards zouden hebben mishandeld.

Huilende kinderen

"Ik stond dit weekend boven op de tribune waar een rookbom werd afgestoken", vertelt Bjorn Courbois. "Nu vind ik dat een rookbommetje wel kan, ook al vindt de KNVB van niet. Maar het was nu vooral raar dat deze op onze eigen keeper gegooid werd."

De podcastmaker zag om zich heen ook kinderen die schrokken van alles wat er gebeurden. "Die huilden. Dat is jammer, want van die jongetjes in geel-zwarte shirtjes moet je het straks hebben. Dat is de volgende generatie en zij hebben nu een nare associatie met Vitesse."

Een supporter belaagde de doelman van Sparta Rotterdam. - Foto: ANP

Courbois kan het geweld van de Vitesse-fans niet verklaren. "Ik weet niet waar het vandaan komt en het schrikt mensen wel af. Ik hoor mensen zeggen dat zij op een andere tribune willen zitten."

Het is aan de club, de politie en de beveiliging om de problemen op te lossen, stelt hij. "De verantwoordelijkheid ligt natuurlijk bij degene die die rookbom gooit, maar dit jaar gebeurt er wel veel." Vitesse kan desgevraagd nog niet zeggen of en welke maatregelen er genomen worden.

Onveilig in het stadion

Voor alle partijen is het nodig dat dit opgelost wordt. Naast de Europese boetes, kreeg Vitesse ook in Nederland al ruim 23.000 euro aan boetes. Ondertussen roept de club sinds maart supporters op zich te melden als ze zich onveilig voelen in het stadion.

Na de wedstrijd tegen SC Heerenveen van zondag werden twee supporters opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de mishandeling van stewards. - Foto: Roland Heitink/Persbureau Heitink

Voor sommige supporters komt deze stap overigens te laat, zo vertelde een supporter die met zijn kleinzoon naar een wedstrijd was toen al. Voor Bjorn Courbois is het zowel qua incidenten als resultaten geen seizoen om trots op te zijn: "We verliezen zelfs van clubs als Go Ahead. Wat is dit een treurig seizoen."

Burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch pikt het niet langer, laat hij weten aan Omroep Gelderland: "We gaan niet lijdzaam toezien hoe een klein clubje nepsupporters het voor heel Arnhem verpest. Ze molesteren onze stewards, kondigen aan de stad 'in vuur en vlam’ te zetten. Dat pik ik niet. Een Arnhemmer verafschuwt geweld. Dus vier het voetbal! Laat je geel-zwarte hart spreken! Spreek je uit tegen geweld en voor liefde voor Arnhem en Vitesse. Want Arnhem en Vitesse zijn van ons allemaal."

Zie ook: Een stadionverbod na voetbalrellen: dit zijn de straffen die je kan krijgen

Deel dit artikel