Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Gerrit Hiddink. Foto: archief Jolanda Luimes
Links voor de deeldeur zit Gerritje Hiddink, de dochter van Gerrit, met op haar schoot vondeling 'Tonny'. Foto: archief Jolanda Luimes

Links voor de deeldeur zit Gerritje Hiddink, de dochter van Gerrit, met op haar schoot vondeling 'Tonny'. Foto: archief Jolanda Luimes

GEESTEREN - Het is een bijzondere dag voor de familie Hiddink uit het Achterhoekse Geesteren. Na 77 jaar worden ze herenigd met Tonny van ’t Wes. In 1942 werd Tonny, destijds 2 jaar oud, te vondeling gelegd en opgenomen bij de familie Hiddink.

Het is 17 november 1942. Landbouwer Gerrit Hiddink vindt bij zijn boerderij ’t Wes in het buurtschap Respelhoek in Geesteren een jongetje van amper twee jaar oud. Het ligt in een wagentje aan de weg. De familie Hiddink besluit het jongetje op te nemen in hun gezin. Het jongetje krijgt de naam Tonny van ’t Wes, vernoemd naar de naam van de boerderij in het buurtschap.

Verzetsman

Gerrit Hiddink was actief in het verzet. In de nachten landden regelmatig Engelse vliegtuigen in het weiland, vermoedelijk om wapens te droppen. Daarnaast had de familie Hiddink in de oorlogsjaren zeker dertig onderduikers in huis. Joden, Russische en Engelse soldaten die zogenaamd als knechten werkten op de boerderij. Op 8 juni 1944 komen de Duitsers met een overvalwagen het erf van de familie oprijden. Gerrit loopt richting de Duitse soldaten en weet een huiszoeking op ’t Wes te voorkomen. Hij wordt gearresteerd en moet mee voor verhoor.

bericht gaat verder onder de foto

Gerrit Hiddink - Foto: archief Jolanda Luimes

Zijn vrouw Mina zet het werk op de boerderij voort. Pas na de oorlog horen ze dat Gerrit is overgebracht na Kamp Vught, waar hij drie maanden gevangen zit. Het kamp werd in september 1944 door de Duitsers ontruimd. De mannen werden naar concentratiekamp Sachsenhausen gebracht, op ongeveer 35 kilometer van Berlijn. Vijf weken later wordt Gerrit Hiddink gedeporteerd naar concentratiekamp Neuengamme, 18 kilometer van Hamburg, waar hij in februari 1945 overlijdt.

Achterop de fiets

Tot aan de bevrijding in 1945 blijft Tonny bij de familie Hiddink in Geesteren. Op een dag komt er een man aan fietsen die zegt dat hij het jongetje komt ophalen. De 5-jarige Tonny wordt achterop de fiets van de man gezet. Hij wil eigenlijk niet mee en steekt zijn klompjes tijdens het weg fietsen in de spaken. De familie Hiddink hoort nooit meer iets van ‘Tonny’ of zijn familie.

Jolanda Luimes uit Geesteren maakte in het kader van ’75 jaar vrijheid’ een boekje met oorlogsverhalen en ging op zoek naar Tonny van ’t Wes. Na een oproep in het Nieuw Israëlitisch Weekblad kwam er reactie. Tonny van ’t Wes bleek Simon de Winter te heten en hij woonde destijds in Enschede.

Vandaag zal De Winter naar Geesteren komen om de kleinzoon van Gerrit Hiddink, die ook Gerrit heet, te ontmoeten. Daarbij is ook de moeder van Gerrit, schoondochter van oorlogsslachtoffer Gerrit Hiddink. Na 77 jaar zullen ze elkaar weer voor de eerste keer zien.

Deel dit artikel