Lead Image 1:
Lead image TXT 1: Woordvoerder René van der Neut van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. Foto: Omroep Gelderland
De brandende stapel metaal in Eibergen. Foto: 112AchterhoekNieuws/NewsUnited

De brandende stapel metaal in Eibergen. Foto: 112AchterhoekNieuws/NewsUnited

EIBERGEN - Aan de Ballastweg in Eibergen woedde zondag brand in een grote stapel metaal bij een recyclingbedrijf. De rookwolken waren van ver te zien. De Veiligheidsregio waarschuwde voor rook op omliggende wegen. Die werden daarom tijdelijk afgesloten.

De vlammen braken rond 11.45 uur uit bij het bedrijf Heinhuis Recycling. De hulpdiensten kregen een paar minuten later een eerste melding en rukten uit.

Bekijk beelden van de brand:

Brandweerkorpsen Neede, Winterswijk, Groenlo, Doetinchem en Eibergen waren bezig met blussen. Een grijpmachine haalde de stapel metaal uit elkaar terwijl de brandweer de boel nat hield.

Om 13.24 uur werd een NL-Alert verspreid wegens de rookontwikkeling. Sluit bij overlast deuren, ramen en ventilatie, luidt het advies.

Volgens een fotocorrespondent was er vooral sprake van heftige rook. Anderhalf uur na het uitbreken van de brand werd de rook minder. Vlammen waren nauwelijks te zien. De af- en toeritten van Eibergen zijn in beide richtingen afgesloten geweest voor waterwinning.

Brandweer blijft voorlopig bezig

De brandweer verwacht nog enkele uren bezig te zijn met de naweeën van de brand aan de Ballastweg. Dat zegt woordvoerder René van der Neut van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. "Het is een enorme berg afval, voorlopig zal hier nog wel even nageblust worden", laat hij weten. "Ook de directe wegen (af- en toeritten, red.) blijven voorlopig nog even afgesloten. Het zal sowieso nog enige uren in beslag nemen."

Hoe de brand precies is ontstaan, is nog niet duidelijk. De berg afval bestond volgens de woordvoerder uit onder meer ijzer, plastic en rubbers. Met een grijper wordt de berg stukje bij beetje uit elkaar getrokken en geblust. "Het heeft flink gebrand en flink gerookt, maar nu is alles onder controle. Het opentrekken van de stapel neemt wel tijd in beslag."

Woordvoerder René van der Neut van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland. - Foto: Omroep Gelderland

Deel dit artikel