Vitelco. Foto: Omroep Gelderland

Vitelco. Foto: Omroep Gelderland

LICHTENVOORDE - Is er nou geuroverlast rond de leerlooierij Vitelco in Lichtenvoorde of niet? Ook de rechter komt er nog niet uit. Die zei donderdag te overwegen om een deskundige aan te stellen die de klachten vanuit de buurt onder de loep neemt.

Na een 'technische' zitting over 'grenswaarden', 'richtwaarden' en 'parameters' met betrekking tot de, volgens omwonenden, geur-en stankoverlast bij Vitelco, kwam de voorzitter van de meervoudige kamer van bestuursrecht in Arnhem tot een opmerkelijke conclusie. "We runnen geen geurbureau", zei ze. "Misschien moeten wij ook een deskundige inschakelen. We moeten ergens op kunnen afgaan."

Twan de Bie, de directeur van de Lichtenvoordse leerlooierij, schudde daarop het hoofd. "Er hebben al vier of vijf deskundigen naar deze kwestie gekeken. Ze komen allemaal met een eigen mening", aldus De Bie. Schakelt de rechtbank geen deskundige in, dan kunnen beide partijen binnen vier tot zes weken een schriftelijke uitspraak tegemoet kan zien.

Circus

De Bie verwachtte na afloop dat er wel een nieuwe deskundige komt. "De kans daarop is groot. Dan begint het hele circus weer van voren af aan". De directeur nam ook een voorschot op een eventueel negatieve uitkomst voor hen: "Als wij nóg meer maatregelen moeten nemen, dan tekenen we beroep aan."

Buurman Ruud Geurkink, die Vitelco voor de bestuursrechter daagde, sprak na de zitting zijn voorkeur uit voor de aanstelling van een nieuwe deskundige door de rechtbank. "Ik hoop op een nieuw onderzoek, zodat er duidelijkheid komt en de overlast tot het verleden behoort. Ik zie een onafhankelijk onderzoek met vertrouwen tegemoet."

'Op stoel Vitelco'

De buurman van de leerlooierij was in Arnhem niet blij met de opstelling van de afvaardiging van de gemeente Oost Gelre. "Ze zaten op de stoel van Vitelco. We voelen ons op geen enkele manier gesteund door de gemeente. Dat is ook de reden dat we hier staan", aldus Geurkink

Hij werd in de rechtbank door negen buren gesteund. Ze vechten al jarenlang tegen de in hun ogen geur- en stankoverlast bij Vitelco. Zo dwarrelt er rode stof in hun dakgoten en op hun zonnepanelen. Ze vrezen voor hun gezondheid.

Voor De Bie is het zonneklaar: het bedrijf (voorheen Hulshof) bestaat al meer dan honderd jaar en toen was er nog geen wijk omheen gebouwd. De buren zijn er dus later komen wonen, ondanks de aanwezigheid van de leerlooierij. De directeur van Vitelco stelde in Arnhem qua maatregelen verder te zijn gegaan dan wettelijk van het bedrijf wordt geëist. Bovendien is de weerstand in de buurt volgens hem veel minder groot dan wordt verondersteld.

Glazen stolp

"We hebben open dagen gehad afgelopen weekend, met 800 bezoekers, en we kregen van veel omwonenden positieve reacties. Zo van: laat je niet wegjagen. Het gaat dan ook om een klein deel van de buren, tien tot twaalf mensen, die er anders tegenaan kijken", aldus De Bie.

Vitelco wil, als de omgevingsvergunning definitief is, onder andere een schoorsteen van 30 meter bouwen om de geuroverlast voor de buurt te beperken. De Bie: "De gemeente heeft ons maatregelen opgelegd, maar er zit ergens wel een grens aan. We kunnen geen glazen stolp over de fabriek zetten."

Deel dit artikel