Het weerstation op vliegbasis Deelen bij Arnhem. Foto: ANP

Het weerstation op vliegbasis Deelen bij Arnhem. Foto: ANP

DEELEN - Zandgrond. Dat het weerstation op vliegbasis Deelen bij Arnhem het ene na het andere temperatuurrecord noteert, is volgens de experts van Weerplaza vooral daaraan te danken.

Zie ook: Koud, kouder, koudst: Gelderland heeft vriesrecord te pakken

Deelen beleefde in de nacht van zaterdag op zondag de koudste nacht van heel Nederland. Het werd er -6,3 graden Celsius. De koudste aprilnacht ooit staat ook op naam van het weerstation op de vliegbasis. Op 12 april 1986 daalde het kwik naar -9,4 graden.

In 25 juli 2019 noteerde Deelen bovendien een officieus hitterecord van 41,7 graden. Omdat er twijfels waren bij de betrouwbaarheid van die meting, staat het officiële record echter op naam van het Noord-Brabantse Gilze Rijen, met 40,7 graden.

Afkoelen en opwarmen

Veluwse zandgrond die snel afkoelt én makkelijk opwarmt, is de voornaamste oorzaak van de waarnemingen in Deelen. Dat het weerstation staat op de open vlakte van een vliegveld, heeft er volgens meteroloog Johnny Willemsen van Weerplaza niets mee te maken. "Weerstations staan altijd op vergelijkbare plekken, om de metingen betrouwbaar te maken. "Het is de grond die het verschil maakt."

Regen

Plenzen kan het trouwens ook flink in Deelen. Er viel op 28 juli 2014 niet minder dan 131,6 millimeter hemelwater in 24 uur tijd, en dat is héél veel.

Deel dit artikel