De fik mag erin! Foto: gemeente Oude IJsselstreek

De fik mag erin! Foto: gemeente Oude IJsselstreek

NEEDE - Ze zagen het alweer gebeuren, de organisaties achter paasvuren; mocht na twee jaar corona eindelijk weer de fik erin, gooit de droogte roet in het eten. Een reële angst die de afgelopen weken alleen maar groter werd bij Gelderse organisatoren van paasvuren. Maar nu er na een maand nauwelijks neerslag opeens sneeuw en straks regen uit de lucht komt, is die twijfel weg, blijkt uit een rondgang: "Dit gaat goed komen."

"We hadden de vergunning al binnen, en daar stond nog een waarschuwing in vanwege de droogte, maar ik denk dat we daar niet meer zoveel last van gaan hebben." Nico Snelting, van het paasvuur in Mechelen is dus blij met de sneeuw en de aangekondigde regen. "En we hebben ook drie jaar stil gelegen door corona en daarvoor de droogte, dus mooi als het nu weer kan."

Ook Dinand Wullink van het paasvuur in Velswijk heeft er vertrouwen in. "Ik denk dat we die zorgen aan de kant kunnen schuiven", doelt hij op de droogte. Hij is er helemaal klaar voor. "We hebben de eerste inzameling van hout al gehad, het draaiboek ligt al klaar voor de organisatie van het feest."

Volgens de organisaties rond paasvuren zit de gemeente er de laatste jaren veel strenger bovenop. "Ze willen het beheersbaar houden", zegt Vincent Lansink van het paasvuur in Rietmolen. In vergelijking met eerdere jaren zijn er ook steeds minder paasvuren te bewonderen. "In het verleden had iedere boer zo'n beetje een paasvuur. Dan staken ze hun snoeihout en dergelijke aan, maar dat is nu niet meer. Bij calamiteiten willen ze het voor de brandweer een beetje beheersbaar houden, ook qua controle vooraf." Ook Lansink begon 'm alweer voorzicht te knijpen na die droge weken. "Dus die sneeuw en regen is van harte welkom. Het ziet er weer goed uit nu."

Niet teveel nattigheid?

De weersomslag betekent dus voorlopig de redding voor veel paasvuren, maar krijgen we dat vuur straks met al die nattigheid wel aan? "Dan moet het echt twee weken lang achter elkaar blijven regenen, maar ik geloof niet dat dat gaat gebeuren", denkt organisator Wullink. "Liever dat het wat te nat is dan te droog", vult Han Kruisselbrink van het paasvuur in Lochuizen hem aan. "Hoe nat ook, we krijgen 'm altijd weer. Dat is geen probleem."

Deel dit artikel