Duiven Visserlaan. Foto: Omroep Gelderland

Duiven Visserlaan. Foto: Omroep Gelderland

DUIVEN - "Het is geen verkiezingsthema voor ons, maar ik denk misschien wel voor een aantal inwoners", zegt PvdA-lijsstrekker Jasper Walraven, naar aanleiding van de discussie over de opvang van arbeidsmigranten die de gemeenteraad van Duiven het afgelopen half jaar flink heeft bezig gehouden. De discussie ontstond toen een leegstaand pand aan de Visserlaan ineens een optie werd voor de opvang van arbeidsmigranten.

Bekijk de video, de tekst gaat daaronder verder.

[video:7586366]

Vooral inwoners voelden zich gepasseerd door de gemeente Duiven toen vlak voor de zomer ineens bleek het voormalige pand van Vivare mogelijk huisvesting zou gaan bieden aan buitenlandse arbeiders. Ze kregen het gevoel dat het al was besloten zonder de buurt erbij te betrekken.

Een Brabantse ondernemer, die elders in het land soortgelijke opvanglocaties heeft gerealiseerd klopte met het plan bij de gemeente aan. De ondernemer wil in het pand één of twee persoonskamers maken voor ongeveer 80 arbeidsmigranten, de locatie wordt 24-uur per dag voorzien van een beheerder. Inmiddels is een vergunning aangevraagd.

Opstand

Omwonenden verzamelden handtekeningen tegen de opvanglocatie en protesteerden bij het gemeentehuis. Ook enkele ondernemers in de buurt kwamen in opstand. Het onderwerp kwam ineens hoog op de agenda van de gemeenteraad.

En er kwamen vragen als: Is deze locatie wel geschikt? Moeten we in Duiven überhaupt arbeidsmigranten opvangen binnen de bebouwde kom? Hoeveel arbeidsmigranten moeten en kunnen we in onze gemeente opvangen? Hoeveel werken er hier eigenlijk? Alle partijen zien het wel als een verplichting om als gemeente iets te doen aan goede opvang.

Tegenstanders

De PvdA zet vraagtekens bij de locatie aan de Visserlaan. "Dit is te dicht bij een woonwijk. Bovendien zou dit pand bedoeld zijn voor een bedrijf en niet voor bewoning", aldus lijsstrekker en fractievoorzitter Jasper Walraven. Ook de jonge partij Doed is tegen opvang van arbeidsmigranten op deze plek.

Walraven pleitte in de gemeenteraad daarnaast voor het maken van lokaal beleid voordat er een knoop doorgehakt zou worden over de Visserlaan. "Want straks komt er weer een nieuw verzoek voor een andere locatie. Het is verstandig om van te voren kaders te stellen."

Voorstanders

Andere partijen zoals de VVD en GroenLinks staan achter het initiatief van de PvdA, maar vinden toch dat het beter is om te wachten op regionale kaders en regionaal beleid. Bovendien is GroenLinks juist positief over de locatie aan de Visserlaan. "Wij vinden juist dat arbeidsmigranten tussen de mensen moeten wonen, dichtbij voorzieningen. Als je ze wegstopt op een industrieterrein voelen ze zich toch niet welkom?", stelt lijsttrekker Merlijn de Jonghe.

Ook Lokaal Alternatief- nu coalitiepartij- is te spreken over de locatie Visserlaan: "Bovendien worden er goede afspraken gemaakt als het zover is", zegt lijsttrekker Gemma Tiedink-Koning.

Klankbordgroep

De vergunningaanvraag voor de Visserlaan zal pas na de verkiezingen behandeld worden door het college van burgemeester en wethouder. Inmiddels is er regelmatig contact tussen de initiatiefnemer van de opvanglocatie en een groepje omwonenden. Die hebben een klankbordgroep opgericht en kijken samen hoe ze het beste invulling kunnen geven aan de plannen.

Toch zullen niet alle inwoners van Duiven hierdoor gerust gesteld worden. "In deze wijk Welleveld zullen veel mensen dan ook een stem uitbrengen op de PdvA of Doed", verwacht buurtbewoner en lid van de klankbordgroep Gerard Hetebrij. "Alleen speelt het onderwerp momenteel vooral hier in de buurt en minder in de rest van Duiven", zegt hij. Andere partijen vrezen niet dat ze hierdoor stemmen verliezen.

[infobox:Omroep Gelderland rijdt in februari en maart in een speciale bus door de provincie, om in samenwerking met lokale omroepen verkiezingsdebatten uit te zenden. Dus ben je benieuwd hoe de lokale politiek over deze onderwerpen in de gemeente denkt? Kijk dan om 11.00 uur naar het lokale verkiezingsdebat van Duiven, in samenwerking met RTV Connect.]

Zie ook: GLD Stemt

Deel dit artikel