Klaas Zwaan van Tactus (links) bij de voormalig tbs-kliniek Oldenkotte. Foto: Omroep Gelderland

Klaas Zwaan van Tactus (links) bij de voormalig tbs-kliniek Oldenkotte. Foto: Omroep Gelderland

REKKEN - Voormalig tbs-kliniek Oldenkotte, nu duister achter hekken, wordt een lichtere plek voor een frisse nieuwe start. Tactus verslavingszorg heeft het pand deze maand gekocht. De vraag naar plekken in de verslavingszorg is groot en daarom heeft Tactus een groter pand nodig. In 2023 moeten de deuren van Oldenkotte weer opengaan.

Na jaren zoeken is er met Tactus eindelijk een nieuwe bestemming gevonden. Op de huidige locatie van Tactus is plek voor dertig cliënten. Dat moet straks groeien naar ongeveer zeventig tot tachtig plekken. "Dat doen we niet in één keer", zegt Zwaan. "We doen dat gefaseerd in een periode van vijf tot zeven jaar." De cliënten verblijven straks in een open instelling. Dat betekent dat de deuren open staan. "Maar dat betekent niet dat al onze cliënten zomaar de straat op kunnen. We maken met iedereen individueel afspraken.

Kijk en luister naar Klaas Zwaan van Tactus:

[video:7480368]

Extra werkgelegenheid

De verhuizing en de groei die de instelling nu kan inzetten heeft ook gevolgen voor de werkgelegenheid. Er zijn straks meer werkplekken beschikbaar, maar met de huidige krapte op de arbeidsmarkt kan dat ook een probleem worden. "Dat denken we niet", legt Zwaan uit. "We zijn uitgeroepen tot beste werkgever in de GGZ. Wij geven medewerkers heel veel ruimte om zichzelf te ontwikkelen. Daarom denken dat wij dat mensen heel graag voor ons willen werken."

'Wij willen een goede buur zijn'

Wat gaat er met het gebouw van de voormalige tbs-kliniek gebeuren? Dat is sinds de sluiting van de kliniek in 2014 altijd de vraag geweest in het dorp. Komen er vluchtelingen, wordt het opnieuw een tbs-kliniek, is een congrescentrum met een hotel een optie? Nu er duidelijkheid is over de toekomst van het gebouw is dat voor het dorp een zegen: "Rekken is heel erg blij met de verhuizing van Tactus naar dit gebouw", zegt Lotte Roos, voorzitter van Dorpscoöperatie.

"Wij hebben geprobeerd om de bewoners vanaf het begin af aan te betrekken bij onze plannen", vertelt Zwaan. "Toen wij wisten dat we hier mogelijk naar toe zouden gaan, zijn we direct gestart met gesprekken. In elke stap die wij hebben gezet, is de buurt meegenomen."

En daar zijn de inwoners van het Achterhoekse dorp blij mee: "Dat siert ze", zegt Roos. "Maar dat betekent niet dat ze nu moeten stoppen met informeren. We moeten korte lijnen houden met de kliniek." En dat is ook precies wat Tactus wil: "We willen een goede buur zijn en daar hoort bij dat mensen ons direct moeten kunnen bereiken als er klachten of vragen zijn."

Behoorlijke investering

Nu de koop rond is, betekent dat niet dat Tactus op korte termijn gaat verhuizen. "Nee we moeten nog vergunningenprocedures doorlopen en daarna moeten we nog verbouwen." Naar verwachting kan de verbouw van het pand voor de zomer beginnen. "We moeten behoorlijk investeren. Dat komt niet omdat het pand nou zo slecht is, maar omdat bijvoorbeeld deuren die altijd gesloten waren nu open moeten. Het gebouw is heel erg naar binnen gericht, het is een gesloten gebouw en wij willen juist die open kliniek zijn. " Daarnaast willen we overal vrolijke en frisse kleuren op de muren. Als alles volgens plan verloopt opent Tactus in 2023 de deuren.

Zie ook:

Deel dit artikel