Directeur Jan de Jong van Eredivisie CV. Foto: NOS

Directeur Jan de Jong van Eredivisie CV. Foto: NOS

NIJMEGEN - Alle betaaldvoetbalclubs, KNVB, Eredivisie CV en supporters praten vandaag over maatregelen om het toenemende supportersgeweld tegen te gaan. Directe aanleiding zijn de rellen bij NEC-Vitesse afgelopen zondag.

"Ik denk dat iedereen enorm geschrokken is van wat er bij NEC-Vitesse is gebeurd en dat iedereen denkt: 'dat is eens en nooit weer'. Laten we alsjeblieft normaal doen met elkaar", zegt directeur Jan de Jong van de Eredivisie CV tegen de NOS. Eredivisie CV behartigt de belangen van de eredivisieclubs.

'Het loopt de spuigaten uit'

De partijen komen bij elkaar 'omdat het de spuigaten uitloopt', stelt De Jong. "We hebben een jaar lang gevochten om weer in volle stadions te kunnen voetballen. Dat is eindelijk gelukt. Sportief is dat heel belangrijk, voor de entourage, maar ook financieel. De clubs hebben gewoon volle stadions nodig. En wij zien dat een groepje het af en toe verpest. Dat kan niet, daar willen we collectief afstand van nemen."

Mogelijke oorzaak van de problemen is de coronatijd. "Mensen hebben anderhalf jaar het gevoel gehad opgesloten te hebben gezeten. Mogelijk dat men dat op deze manier wil uiten. Dat gebeurt niet alleen in voetbalstadions, maar ook op straat en in het uitgaansleven. Veel opgekropte woede", denkt De Jong.

'Geen bier meer schenken'

"Iedereen vindt: 'tot hier en niet verder'. Daarom gaan we bij elkaar zitten om te kijken wat mogelijke maatregelen zijn. Bijvoorbeeld dat aanvoerders zeggen: 'als je niet ophoudt, dan gaan we geen bier meer schenken'. Of dat we netten gaan ophangen voor supportersvakken. Of zelfs dat we van het veld moeten stappen. Dat wil niemand. Laten we ons normaal gedragen", benadrukt de directeur.

Een van de problemen dit seizoen is dat er veel met bekers bier naar spelers wordt gegooid. "Dat is een nieuwe rage, ook in andere landen", weet De Jong. "Een wijs man, Björn van der Doelen van PSV, zegt: 'bier is om te drinken en niet om mee te gooien'. Daar sluit ik me graag bij aan. En er wordt het een en ander geroepen. Daar zijn we ook niet trots op. Laten we met elkaar plezier maken als je naar voetbal gaat."

"Voetbal is de mooiste sport. Nu we hier weer volop met z’n allen van kunnen genieten, laten we dat niet door een kleine groep verpesten", liet de Eredivisie CV maandag al in een statement weten.

Zie ook:

Deel dit artikel