WINTERSWIJK – Meer dan duizend bomen zijn vorige week woensdag in Winterswijk omgewaaid door de zware valwind. Dat blijkt uit een eerste schatting van de gemeente. Huizen en schuren raakten door het noodweer zwaar beschadigd en wegen geblokkeerd. De gemeente spreekt van een ’tik’ voor het karakteristieke coulisselandschap dat zo belangrijk is voor de natuur en het Nationaal Landschap Winterswijk.
Aan de Mentinkweg net buiten Winterswijk is de schade ook goed zichtbaar – Foto: Omroep Gelderland
“We zijn echt geschrokken van de omvang”, zegt burgemeester Joris Bengevoord. “Het Nationaal Landschap is een trots van Winterswijk, maar ook een belangrijke economische factor voor agrariërs en recreatieondernemers.”
De eerste dagen na de storm stonden volledig in het teken van noodhulp en het herstellen van de bereikbaarheid. “We moesten snel handelen. Samen met de brandweer, ondernemers en vooral veel vrijwilligers hebben we wegen vrijgemaakt. Zelfs op zondag zag ik busjes rijden met mensen die anderen hielpen, prachtig noaberschap”, zegt Bengevoord.
Op dit moment zijn alleen de Brinkeweg in de buurtschap Miste en de Meerdinkweg in de buurtschap Woold nog gedeeltelijk afgesloten door schade aan het wegdek en omgevallen bomen.
Hard geraakt
Bjorn Garstenveld, beheerder groen bij de gemeente, schat dat alleen al de schade van de omgevallen bomen richting de 20 miljoen euro kan lopen. “Een volwassen boom, afhankelijk van de soort en dikte, kan tot wel 20.000 euro waard zijn”, legt hij uit.
‘Alsof het huis zou instorten’, Keunenhuis zwaar getroffen door noodweer
“Maar de waarde is niet alleen economisch. Bomen spelen ook een enorme rol in het landschap, voor biodiversiteit, schaduw en het klimaat. Veel eiken waren decennia tot meer dan honderd jaar oud. Dat herstel je niet zomaar. Dit is een ingreep die nog jaren voelbaar blijft”, aldus Garstenveld.
Herstelplan voor Winterswijk
De gemeente Winterswijk heeft een taskforce in het leven geroepen om de schade en het herstelplan in kaart te brengen. Bengevoord: “Vanochtend hebben we besloten dat we dit structureel gaan aanpakken. We willen na de zomer met een voorstel naar de gemeenteraad komen. Ons doel is Winterswijk weer in de staat te krijgen van vóór de storm. Maar het is duidelijk dat dit niet in drie maanden geregeld is.”
De wethouder van natuur en landschap, Gosse Visser, vult aan dat ook de omliggende landgoederen en terreinen van Natuurmonumenten flinke klappen hebben gehad. “Er zijn gaten in de wegen die nu provisorisch zijn gerepareerd, maar dat moet de komende tijd grondig aangepakt worden. Ook de schade aan de landgoederen raakt ons hard.”
Wat is nodig voor de toekomst?
Wie denkt dat er meteen nieuwe bomen worden teruggeplant, moet volgens de gemeente geduld hebben. “Nu klakkeloos bomen planten is niet verstandig”, zegt Bengevoord. “We moeten goed kijken wat er nodig is om ons landschap weer toekomstbestendig te maken. Ook willen we de helft van onze bomenpopulatie, die nu voornamelijk uit eiken bestaat, meer mengen met andere soorten.”
Daarnaast benadrukt de gemeente dat veel schade niet volledig wordt vergoed door verzekeringen. “De provincie en het Rijk roepen we op om te helpen ons Nationaal Landschap Winterswijk weer terug te brengen naar hoe het was”, aldus Bengevoord.
Miljoenen euro’s schade door noodweer, maar Chiel vecht terug
Geschreven door Davie Klein Gunnewiek
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.