Knunnekes trekken met carnavalskist langs de scholen voor carnavalslessen

– Een beetje ontwikkelingshulp kan Lichtenvoorde wel gebruiken, zeggen de Grolse carnavalsvierders van de Knunnekes gekscherend. Afgelopen week waren Wouter Walterbos en Luuk Ottink van de Groene Garde voor carnavalslessen naar de Keistad gegaan. Bij school Het Gele Park werd met leerlingen serieus over het carnaval en de gebruiken gepraat.

Dit gebeurde aan de hand van een leskist vol met attributen, waarmee de leden van de Derde Garde van de carnavalsvereniging De Knunnekes naar de school kwamen. Het Gele Park is niet de enige school wie ze bezochten. Ze gaan in de regio rond en het is al een keer voorgekomen dat ze bij een basisschool in Amsterdam voor de klas stonden. De leerlingen krijgen uitleg over hoe carnaval gevierd wordt en waarom dat allemaal zo gebeurt. In de klas krijgen kinderen een film te zien over de optocht, wat er gebeurt voordat het prinsenpaar onthuld wordt. In de klas maken ze samen carnavalsmuziek en wordt de polonaise gedanst. Luuk Ottink en Wouter Walterbos praatten met leerlingen over de buutavonden. In Groenlo worden deze ‘pronkzittingen’ genoemd. En de ‘muts’ die de mannen op de drie dolle dagen van het carnaval dragen, heet een ‘steek’.

Het carnavalsfeest in Groenli begint op zondag 19 februari met de Drie Dolle Dagen. Afgelopen weekend werden de buurten van de prins en de adjudant versierd.

De lessen zijn onderdeel van cultuurlessen die op de scholen worden gegeven. De stichting Bloemencorso Lichtenvoorde geeft vergelijkbare lessen op het voortgezette onderwijs in de buurt. Dit behoort het corso te doen omdat ze immaterieel erfgoed zijn en op de lijst van Unesco om dit erfgoed wereldlijk te beschermen.

Geschreven door Eveline Zuurbier op 2023-02-02 11:02:14


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.