RUURLO – Tijdens de bijeenkomst ‘De Smaak van de Achterhoek’ in Villa Ruimzicht is de Graan Cru Primeur 2025 uitgereikt. Deze bijzondere primeur, gevuld met de eerste maling van Nederlandse zomertarwe van De Heikamp, werd ceremonieel overhandigd door Bert van Zijtveld, eigenaar van restaurant De Heikamp in Ruurlo. Hij overhandigde de prijs aan Hans Steenbergen, trendwatcher, Dutch Cuisine-ambassadeur en medeoprichter van Food Inspiration.
Graan Cru Primeur uitgereikt aan Hans Steenbergen. – Foto: Erwin Visser, Visser Media Support
De tarwe voor de Graan Cru Primeur is afkomstig van De Heikamps eigen boerderij. Daarmee is het restaurant het enige in Nederland dat zelf tarwe teelt. Een unieke combinatie van gastronomie en duurzame landbouw. “Met de Graan Cru Primeur willen we consumenten bewust maken van de oorsprong van hun voedsel,” aldus Van Zijtveld. “Bij ons komt het meel van eigen tarwe en de eieren van de buurman. Zo bakken we de puurste pannenkoeken, eerlijk en lokaal.”
De uitreiking vond plaats in het kader van ‘De Week van Ons Eten’, een landelijke campagne die aandacht vraagt voor de herkomst van voedsel en de betekenis van lokale producenten. De keuze om het symbolische ‘gouden zakje’ aan Hans Steenbergen te overhandigen, is een blijk van waardering voor zijn inzet binnen de Dutch Cuisine-beweging, waar ook De Heikamp actief deel van uitmaakt.
Moedige keuzes
Steenbergen sprak zijn bewondering uit voor Van Zijtveld: “Bert maakt moedige keuzes. Zijn passie om de band tussen boer en bord te versterken is inspirerend. Dat hij dit doet vanuit een pannenkoekenrestaurant, maakt het extra bijzonder.”
Dutch Cuisine staat voor pioniers die de Nederlandse eetcultuur vernieuwen: chefs die koken met lokale producten, boeren die duurzaam telen en consumenten die kiezen voor verantwoord eten. Deze beweging zet Nederland culinair op de kaart. Duurzaam, gezond en vol smaak.
Met de uitreiking van de Graan Cru Primeur én de nominatie van Bert van Zijtveld voor de Gelderse Waarde-Ring in de categorie Culinaire verbinder, onderstreept De Heikamp haar inzet voor een toekomstbestendige voedselketen waarin smaak, herkomst en verbinding centraal staan.
Geschreven door Sven Dimmendaal
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.