LICHTENVOORDE – De gemeente Oost Gelre wil de Bonifatiuskerk en de bijbehorende pastorie in Lichtenvoorde aankopen om deze beeldbepalende gebouwen voor de gemeenschap te behouden. Het college van burgemeester en wethouders heeft op dinsdag 24 juni het voornemen uitgesproken tot aankoop. De gemeenteraad buigt zich op 23 september over het voorstel. Ook het bisdom moet nog formeel instemmen.
Wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers, Jos Rosendaal, vice-voorzitter HH Parochie Paulus en Ludger, en wethouder Jos Hoenderboom. – Foto: Gemeente Oost Gelre
Met de overname wil de gemeente de regie houden over de toekomst van deze markante locatie in het hart van Lichtenvoorde. Wethouder Ellen Dusseldorp-Ribbers ziet in de kerk een potentiële plek voor grootschalige culturele binnenactiviteiten, zoals concerten, congressen en exposities. “We hebben in de gemeente geen locatie met zoveel capaciteit. De Bonifatiuskerk biedt ruimte aan 800 bezoekers, en mogelijk nog meer als de kerkbanken worden verwijderd,” aldus Dusseldorp-Ribbers.
Kerk is “te grote jas” geworden
De HH. Paulus en Ludgerparochie is genoodzaakt de kerk van de hand te doen. Vicevoorzitter Jos Rosendaal noemt het een moeilijke maar onvermijdelijke keuze. “Door teruglopende bezoekersaantallen, minder vrijwilligers en afnemende inkomsten is het gebouw niet langer houdbaar voor ons. We zijn dankbaar dat de gemeente deze plek wil behouden voor Lichtenvoorde.”
De gemeente wil de nieuwe invulling van kerk en pastorie in nauwe samenwerking met inwoners, ondernemers, verenigingen en maatschappelijke organisaties vormgeven. Een speciaal projectteam gaat de komende anderhalf jaar aan de slag om dit participatietraject te begeleiden. “Dit is een project vóór en mét Lichtenvoorde,” benadrukken wethouders Dusseldorp-Ribbers en Jos Hoenderboom.
Voor de pastorie wordt gedacht aan een zelfstandige invulling, mogelijk met een woonfunctie. Concrete plannen zijn er nog niet.
Ruimte voor parochie blijft bespreekbaar
Hoewel de kerk haar officiële religieuze functie verliest, onderzoekt de gemeente of het gebouw toch ruimte kan blijven bieden voor bijvoorbeeld huwelijks- en rouwdiensten of een Mariakapel. “De parochie heeft die wens uitgesproken, en we nemen dat serieus mee in het vervolgproces,” aldus wethouder Hoenderboom.
Aanvulling op bestaande voorzieningen
De gemeente benadrukt dat de nieuwe functie van de kerk geen concurrentie vormt voor bestaande culturele voorzieningen als Den Diek en De Swite. “We zien de kerk als aanvulling voor grotere evenementen. Er is al eerder overleg geweest over de behoefte aan een groter pop- en cultuurpodium. Daar gaan we samen met hen verder over in gesprek,” aldus Dusseldorp-Ribbers.
Als de gemeenteraad op 23 september instemt, wordt de Bonifatiuskerk op 31 december 2026 officieel overgedragen aan de gemeente. Tot die tijd blijft de parochie gebruik maken van het gebouw.
Geschreven door Sven Dimmendaal
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.