WINTERSWIJK – De provincie Gelderland trekt extra middelen uit voor het gebiedsproces in Winterswijk. Met dit geld wil de provincie, samen met lokale partners, werken aan een toekomstplan dat stikstof terugdringt én het platteland leefbaar en economisch vitaal houdt. Als in juni 2026 blijkt dat het gebiedsproces voldoende stikstofreductie oplevert, ziet de provincie af van het instellen van stikstofstroken rondom Winterswijk.
Extra geld voor gebiedsproces Winterswijk: provincie kiest voor maatwerk en samenwerking. – Foto: Sven Dimmendaal
De provincie werkt hierbij nauw samen met waterschap Rijn en IJssel, de gemeente Winterswijk, inwoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties. Doel is het opstellen van een integraal gebiedsplan met maatregelen voor natuurherstel, schoon water, duurzame landbouw en versterking van het landschap.
Gedeputeerde Helga Witjes benadrukt het belang van investeren in dit proces: “Het vraagt tijd, energie, geduld en geld, maar het levert maatwerk en hopelijk ook breed draagvlak op in de regio. Door nu te versnellen met concrete projecten sluiten we beter aan bij wat het gebied nodig heeft dan met algemene maatregelen.”
Eerste projecten van start
De komende jaren worden al diverse projecten opgestart die bijdragen aan waterkwaliteit, landschap, leefbaarheid en natuurherstel. Zo gaat het project Robuuste Limbeek van start als onderdeel van het watersysteem Boven Slinge. Onder het programma Elke Druppel de Grond In worden maatregelen getroffen voor beter waterbeheer. Ook komt er een pilot voor landschapsbeheer, gericht op herstel van hagen, houtwallen en bomenlanen.
De gemeente Winterswijk fungeert als centraal loket en krijgt ondersteuning om vragen uit het gebied te beantwoorden en bewoners te begeleiden bij de uitvoering.
Van gesprekken naar uitvoering
Na jaren van gesprekken, analyses en voorbereiding komt de uitvoering nu dichterbij. In 2025 wordt een eerste concept van het gebiedsplan gepresenteerd en volgt een voorstel voor de juridische borging ervan. Ook wordt duidelijk hoeveel stikstof sinds 2018 al is gereduceerd en hoeveel nog nodig is. In 2026 en 2027 volgen verdere uitvoeringsstappen, waaronder plannen voor kavelruil.
Ruimte voor ontwikkeling én natuur
De gebiedsgerichte aanpak biedt ruimte voor woningbouw, landbouw, recreatie én natuurherstel. “Door samen te werken in één programma kunnen provincie, gemeente en waterschap meer bereiken dan ieder afzonderlijk,” aldus gedeputeerde Witjes. Winterswijk krijgt zo de kans om op eigen kracht én met extra ondersteuning van de provincie te bouwen aan een duurzame toekomst.
Geschreven door Sven Dimmendaal
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.