Dit gebeurt er als je met bier gooit op de Zwarte Cross

LICHTENVOORDE – Bekers lauw bier over de hoofden van Crossgangers, dat vond de Achterhoekse rockband Normaal ooit uit. Maar de Weidepolitie zet biergooiers van het terrein af, want biergooien op de Zwarte Cross is een strafbaar feit. Waar je je – (weer) duurder geworden – bier beter kunt laten, is in je slokdarm en daarna de beker in de juiste prullenbak. Hier lees je alles over bier op de Zwarte Cross.

Wat kost het bier op de Zwarte Cross in 2025?
Wat kost het bier op de Zwarte Cross in 2025? – Foto: Omroep Gelderland

‘Ik ben een boer die alleen ladderzat met bier wil gooien, mag ik naar de Zwarte Cross?’, die vraag beantwoordt de organisatie op haar website: ‘Beter van niet. Vandalisme en onzedelijk gedrag worden streng aangepakt op ons festival’. Zo’n beker bier komt namelijk ook weer naar beneden en die wil je niet op je hoofd krijgen.

Gooi je toch bier en word je gespot? Voor wie een poging waagt, staan er weidecoördinatoren en beveiligers paraat. “Weidecoördinatoren doen aan sfeerbeheer. Zij staan op het terrein en spreken mensen aan op ontoelaatbaar gedrag, zoals het gooien van bier.” De straf die staat op het smijten met bekers? “Een terreinontzegging van een jaar.” Voor de biergooier betekent dat het eind van de Zwarte Cross.

Prijs van zo'n gele rakker

Geluk bij een ongeluk, op het festivalterrein krijg je geen hardcup met bier in je klauwen geduwd. De bekers zijn van zacht plastic. Deze komen minder hard aan, mocht er toch mee worden gegooid. Maar wat kost dat vliegende bier, naast een terreinontzegging?

De prijs voor een biertje op de Zwarte Cross lag in 2019 nog op 2,50 euro. Vorig jaar was die prijs al opgelopen naar 3,10 euro en dit jaar kost hetzelfde biertje 3,25 euro. De hofleverancier die de tienduizenden dorstige festivalgangers van bier voorziet is ook dit jaar weer Grolsch.

Waar dump ik mijn beker dan?

Geen herbruikbare hardcups, maar wel recyclebare bekers. “Deze worden gescheiden, gespoeld en gerecycled in Groenlo. Deden we vorig jaar ook en het werkt top”, weet de organisatie. Want afval verbranden is ‘niet meer van deze tijd’. Maar dan moeten die bekers wel eerst in de afvalbak belanden.

Daarom staan er dit jaar meer afvalbakken waar je je rommel kunt dumpen. Aan de Zwarte Crossers de vraag of ze hun afval in de juiste bak willen gooien. Etensresten, bekers en PET-flessen moeten apart. Zonnebrillen, poncho’s en aanstekers mogen bij het restafval. Belanden er toch bekers op de grond? Dan staat er een heuse prikploeg klaar.

'Bier drinken we sowieso'

D prijsstijging van het bier kon Zwarte Crossers vorig jaar niet deren: “Welja, of het nu veel kost of weinig kost, we hebben toch al een gezamenlijke pot gemaakt en bier drinken doen we sowieso!”

Geschreven door Eef van Bommel


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.