‘Alsof het huis zou instorten’, Keunenhuis zwaar getroffen door noodweer

WOOLD – Het noodweer dat woensdagavond over Winterswijk raasde, heeft diepe sporen achtergelaten bij het Keunenhuis in Winterswijk in het buurtschap Woold. Chef-kok Nel Schellekens en haar man Henk zagen hun geliefde rijksmonument in enkele minuten veranderen in een ravage. “Het was echt doodeng. Alsof ons huis zou instorten”, blikt Nel terug.

Nel Schellekens en de schuur die zwaar werd getroffen.
Nel Schellekens en de schuur die zwaar werd getroffen. – Foto: Omroep Gelderland

Een enorme eik, die al decennia de oprijlaan sierde, kon de storm niet weerstaan. “Die boom is zo’n beeldbepaler”, zegt Nel. “Hij is met volle kracht op onze schuur, De Schoppe, gevallen. Door het dak heen, muren gescheurd. Alles is rijksmonumentaal, dus het doet extra pijn.”

‘Het regende gewoon binnen’

Wat buiten begon als een verwoestend schouwspel, zette zich binnen voort. Terwijl de storm raasde, baande het regenwater zich een weg naar binnen. “Het voelde alsof we in een plastic zak zaten”, vertelt Nel. “De wind ramde zo hard tegen de muren dat de voordeur openvloog. Henk en ik stonden er samen tegenaan te duwen, maar kregen hem amper dicht.”

In het Keunenhuis zelf stonden de oude keuken, de oude kamer en het kookaltaar al snel volledig blank. “De regen kwam dwars door de plafonds, muren en isolatie heen. Het was net een waterval in huis.”

Elektrische apparatuur zoals de afzuigkap, kookapparaten en installaties zijn beschadigd. “Alles moet getest worden op veiligheid. Dat is niet zichtbaar, maar wel ingrijpend.”

Direct hulp uit de buurt

“Woensdagavond al kwamen buren en vrienden met emmertjes, waterzuigers en handdoeken. Mensen klauterden zelfs over omgevallen bomen om hier te komen helpen”, vertelt Nel. “Dat is zo bijzonder. Je staat er niet alleen voor.”

De schade is zo groot dat het Keunenhuis voorlopig de deuren moet sluiten. “Dit weekend kunnen we geen gasten ontvangen. We hebben simpelweg te veel schade en het is niet veilig”, legt Nel uit.

“Er moet zoveel drogen en hersteld worden. De hooizolders moeten leeg, de isolatie moet eruit, muren en vloeren moeten open. Het blijft maar lekken.”

Monumentaal herstel is een uitdaging

Het Keunenhuis en de bijgebouwen liggen op het landgoed van Natuurmonumenten. Dat maakt het herstel extra complex. “Je kunt niet zomaar een nieuw dak erop leggen of een muur eruit halen”, zegt Nel. “Alles moet in overleg met experts en monumentenorganisaties. Gelukkig is Natuurmonumenten eigenaar van De Schoppe, dus daar zit nu mankracht en kennis achter.”

Een professioneel bedrijf is inmiddels ingeschakeld om het vocht zo snel mogelijk uit het gebouw te krijgen. Overal staan drogers en waaiers te loeien. ““We hebben al emmers vol water uit het pand gehaald. Het blijft komen.”

‘Het was eng'

Ondanks de schade overheerst bij Nel ook een gevoel van dankbaarheid. “We hebben zoveel geluk gehad dat ons zelf niets is overkomen. Het was echt doodeng, maar het had zoveel erger kunnen zijn”, zegt ze. “En het is goud waard dat zoveel mensen ons helpen. Van buren tot professionals, iedereen denkt mee.”

Hoe lang het duurt voor het Keunenhuis weer open kan, is nog onzeker. “We willen zo snel mogelijk weer gasten ontvangen, maar veiligheid staat voorop. De komende dagen komen experts en de verzekering langs om te bepalen wat er moet gebeuren”, legt Nel uit.

Op sociale media deelde ze deze beelden:

Geschreven door Davie Klein Gunnewiek


Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.