AALTEN – Chef-kok Bram Stoverink is door de gemeente Aalten onderscheiden met de eremedaille, als erkenning voor zijn indrukwekkende prestaties: het behalen van een Michelinster voor restaurant Olde Marckt en het winnen van de Chef Young Talent Award 2025.
Moeder Helga Stoverink, sterrenchef Bram Stoverink en burgemeester Stapelkamp voor restaurant Olde Marckt. – Foto: PR
Stoverink nam het familiebedrijf in 2023 over van zijn ouders en gaf het restaurant sindsdien een eigen signatuur. Met een eigentijdse keuken waarin pure smaken, regionale producten en vakmanschap centraal staan, trok hij al snel landelijke aandacht. Op 8 oktober 2025 werd hij tijdens het Michelin Sterrengala bekroond met de Young Chef Award, terwijl restaurant Olde Marckt zijn eerste Michelinster kreeg toegekend.
Burgemeester Anton Stapelkamp: “Dat iemand uit onze gemeente in zo’n korte tijd een Michelinster behaalt, vervult ons met trots. Bram laat zien dat topkwaliteit hand in hand kan gaan met nuchterheid, vakmanschap en liefde voor de streek. Hij is een prachtig voorbeeld van Achterhoekse daadkracht en toewijding.”
Terug op geboortegrond
Bram Stoverink keerde in 2023 terug naar zijn geboorteplaats en nam Olde Marckt over, toen het restaurant zijn 25-jarig bestaan vierde. In 2024 werd het pand verbouwd en opgefrist, waarbij Stoverink trouw bleef aan de vertrouwde formule van gastvrijheid, vakmanschap en een sterke band met lokale producenten.
Verankerd in de regio
Als echte Achterhoeker werkt Stoverink met passie in de keuken en gebruikt hij steeds meer lokale ingrediënten. Zijn betrokkenheid bij de regio gaat verder dan het restaurant; hij werkt nauw samen met lokale partners en zet zich in als ambassadeur van netwerk Achterhoek Food. Zo hielp hij onlangs bij de druivenoogst voor de eerste wijn van Wijnhoeve Elfa, op de grens van Aalten en Winterswijk.
Eremedaille
De gemeenteraad van Aalten kent de eremedaille toe aan personen en organisaties die zich uitzonderlijk verdienstelijk maken voor de lokale gemeenschap of zich op nationaal of internationaal niveau onderscheiden op het gebied van wetenschap, ondernemerschap, cultuur of sport. Met zijn culinaire prestaties en inzet voor de regio voldoet Bram Stoverink ruimschoots aan dit criterium.

Geschreven door Sven Dimmendaal
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.