LICHTENVOORDE – De Voedselbank Oost-Achterhoek luidt de noodklok. Op hun sociale mediakanalen verscheen deze week een dringende oproep voor hulp bij het aanvullen van de voorraad zogeheten ‘Droge Kruidenierswaren’ (DKW) – houdbare producten zoals pasta, rijst, conserven en ontbijtgranen. Deze vormen een belangrijk onderdeel van de voedselpakketten die wekelijks aan zo’n 400 gezinnen in de regio worden uitgedeeld.
Lege schappen bij Voedselbank Oost-Achterhoek, een tekort aan houdbare producten. – Foto: Voedselbank Oost-Achterhoek
Hoewel producten als vlees, groente, fruit en zuivel regelmatig binnenkomen via het distributiecentrum in Arnhem, lokale acties, kerken en supermarkten, neemt het aanbod van DKW-producten sterk af. De schappen op de eerste etage van de voedselbanklocatie in Lichtenvoorde zijn inmiddels grotendeels leeg. “We proberen vanuit onze eigen voorraden nog wekelijks minimaal zes houdbare producten per pakket toe te voegen, maar dat wordt steeds moeilijker,” meldt het team Voorraadbeheer.
Landelijke trend
Volgens Hans Scheinck, secretaris van de Voedselbank Oost-Achterhoek, is het probleem niet uniek voor de regio. “Het is een landelijke trend. Supermarkten verkopen tegenwoordig meer producten die tegen de houdbaarheidsdatum aan zitten via initiatieven als ‘Too Good To Go’. Goed voor de duurzaamheid, maar voor ons betekent het simpelweg: minder aanbod.”
De distributiecentra van Voedselbanken Nederland ontvangen hierdoor aanzienlijk minder houdbare producten om te verdelen over de regionale voedselbanken. “We zien in heel Nederland dat pakketten minder gevarieerd worden. En dat is niet wenselijk – zeker niet voor gezinnen met kinderen.”
Geen verwijt aan supermarkten
Scheinck benadrukt dat dit geen verwijt is aan de supermarkten. “Zij doen geweldig werk op het gebied van duurzaamheid en verspilling. Maar het betekent wel dat wij soms noodgedwongen zelf producten moeten inkopen – en dat is eigenlijk onhoudbaar. Die middelen zijn bedoeld voor transport, koeling en het draaiend houden van de organisatie. Als we die reserves aanspreken, lopen we het risico dat we straks bij een defecte koelwagen of bus niets meer kunnen vervoeren.”
Oproep aan de regio
De Voedselbank roept inwoners van de regio op om te helpen: “Elk pak rijst, blik soep of pot pindakaas telt. In veel woonplaatsen staan inzamelpunten waar houdbare producten kunnen worden ingeleverd. Daarnaast zijn financiële bijdragen welkom om het tekort tijdelijk op te vangen.”
Wie wil bijdragen, kan contact opnemen via telefoon (06-2319 1537) of e-mail (info@voedselbankachterhoek.nl / voedsel@voedselbankachterhoek.nl).
“We zien gelukkig veel steun van particulieren en kerken,” besluit Scheinck. “Maar om 400 gezinnen te blijven voorzien van een volwaardig pakket, is structurele aanvulling noodzakelijk. Samen kunnen we ervoor zorgen dat niemand in de Achterhoek zonder hoeft te zitten.”
Geschreven door Sven Dimmendaal
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.