WINTERSWIJK MEDDO – Twee dagen lang had onze provincie te maken met zinderende hitte. Maar wat volgde, was minstens zo zinderend: een verwoestend noodweer dat vooral Winterswijk woensdagavond in zijn greep kreeg. Bomen knakten als luciferhoutjes, schuren werden vermorzeld, en bij de brandweer kwamen zeker 127 meldingen binnen. Eén van die meldingen kwam vanaf de woonboerderij van Wim ten Dolle in het buitengebied van Meddo.
Rondom de woonboerderij van Wim vielen veel bomen als luciferhoutjes – Foto: Omroep Gelderland
Voor Wim en zijn vrouw is de ravage nog nauwelijks te bevatten. Meerdere volwassen eikenbomen, trots en beeldbepalend voor hun erf, liggen nu als een mikado van stammen en takken over hun tuin en huis verspreid. “Ik denk dat er wel vijf tot tien, misschien wel twaalf enorme eiken zijn omgegaan”, zegt Wim terwijl hij om zich heen kijkt. “Ze vielen echt als luciferpinnetjes om. Als er één ging, trok hij de rest mee.”
Hij zag de bui letterlijk hangen. “We zagen het onweer op ons afkomen vanuit het dorp. Het leek eerst mee te vallen. De wind draaide van oost naar zuidoost en toen kwam het. Zo’n storm, zoveel kracht… je kon niks anders dan binnen gaan zitten en hopen dat het goed ging.”
Deel van dak verwoest
Dat ging het dus niet. Eén van de bomen viel precies op hun huis. Een deel van het dak is verwoest; de dakpannen, het houtwerk en de isolatie zitten vol water. “De betimmering is kapot. Tussen de wand en de muur zit isolatie, dat houdt nu al het water vast. Komt er nog een bui, dan drukken die liters water er zo weer uit. Het blijft maar lekken. Je kunt dweilen wat je wilt, maar het heeft weinig zin”, vertelt Wim.

Hij pakt een papier vol notities. “Paniek? Ja. Wat moet je dan? Eerst de verzekering bellen, maar daar zit je ook een half uur in de wacht. Dan moet je alles opnoemen, dossiernummers, verzekeringsnummers. Het is bureaucratie als je midden in de ellende zit.”
Gelukkig bleef het bij materiële schade, benadrukt Wim. “Wij mankeren niks, en dat is het allerbelangrijkste. Maar als je dan naar buiten stapt en ziet hoe je tuin eruitziet, het dak kapot, overal bomen… dan denk je wel even: oh god, oh god, oh god.”
'Natuur is niet te voorspellen'
Zijn vrouw zei het altijd al: ‘Onder die grote bomen, dat gaat ooit mis.’ “En ze heeft gelijk gekregen. De natuur is niet te voorspellen. Dit kan je niet tegenhouden, hoe goed je je tuin ook onderhoudt. Maar het is heftig, hoor. Iedereen in de buurt heeft schade. Bij de buren zijn de dakplaten weggewaaid, die lagen in hun tuin.”
Nu is het vooral afwachten, opruimen en hopen dat de komende buien niet nog meer schade aanrichten. “De brandweer heeft fantastisch geholpen, maar er zijn grenzen. De rest moeten we zelf regelen. Het huis moet droog. De bomen moeten weg. En mijn vrouw? Die is, en terecht, helemaal van de kaart.”
Toch blijft Wim nuchter. “Het had ook anders kunnen aflopen. Je hoort verhalen van bomen die midden op een huis vallen terwijl mensen liggen te slapen. Bij ons bleef het gelukkig bij materiële schade. Dat is ook wat waard.”
Hulpdiensten nog de hele nacht bezig • burgemeester spreekt lof uit
Hoe kon het weer in de Achterhoek zo omslaan?
Geschreven door Davie Klein Gunnewiek, Liz Hagen
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.