LICHTENVOORDE – De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) heeft deze dag uitgeroepen tot Dag van de Huisarts. De LHV grijpt deze dag aan om verhalen te delen van patiënten die weglopen met hun huisarts. Verreweg de meeste patiënten zijn blij met hun huisarts, blijkt uit gegevens van het Nivel dat de kwaliteit van de zorg onderzoekt. Verder komen minder klachten binnen bij de stichting die bemiddelt tussen huisartsen en patiënten.
De Arnhemse huisarts Ilona van Nispen. – Foto: Omroep Gelderland
Dorieke Huijbregts is huisarts in Lichtenvoorde en werkt samen met twee andere huisartsen. Ieder heeft 2700 patiënten, zegt Huijbregts. Ze signaleert een toename van de werkdruk. “We proberen dat zo goed mogelijk op te vangen met inzet van extra huisartsen. Dat lukt meestal, zodat het nog leuk blijft om te werken als huisarts.” Huijbregts noemt het vinden van voldoende doktersassistenten een knelpunt. “Ze zijn onmisbaar voor ons werk.”
Het Nivel houdt bij hoeveel uur huisartsen werken. Vorig jaar werkten huisartsen gemiddeld 48 uur per week, dat is vier uur meer dan uit metingen in 2018.
'Ik werk tien uur per dag'
Huijbregts gaat ook over dat gemiddelde heen, zegt ze. “Ik werk tien uur per praktijkdag en draai daarnaast diensten op de huisartsenpost. Sinds twee jaar ben ik mede praktijkhouder, daardoor heb ik meer overleg dan voorheen als waarnemer. Doordat we veel patiënten hebben per huisarts, krijg ik ook meer diensten toebedeeld.”
Huisarts in Arnhem Ilona van Nispen constateert dat ziekenhuiszorg vaker op haar bordje en dat van haar collega’s belandt. “Patiënten worden veeleisender, zijn sneller bezorgd en willen vaker gerustgesteld worden. Mensen zijn eerder ziek.”
Van Nispens collega in Lichtenvoorde heeft de indruk dat veel mensen de beroepsgroep waarderen. “Je hoort vaker terug in de spreekkamer dat mensen blij zijn dat ze een vaste huisarts hebben, waar ze altijd terecht kunnen en die ze kent. En die weet wat er speelt in een gezin ook los van ziekte.”
Dat patiënten digitaal op onderzoek uitgaan voordat ze zich melden in de spreekkamer van hun huisarts, vindt ze normaal. “In de huidige tijd googelen mensen, dat is gewoon zo. Ik vind dat niet negatief, want daar kun je dan het gesprek over aangaan en ingaan op zorgen die bij een patiënt leven. Het draagt ook bij aan het goede gesprek.”
Klacht? Ga naar de Skge
Wie een klacht heeft over zijn of haar huisarts, kan terecht bij Stichting klachten & geschillen eerstelijnszorg (Skge). In 2023 handelde Skge 1558 klachten af, een jaar eerder waren het er 1680. De cijfers over 2024 komen deze maandag.
Klachten gaan doorgaans over de medische zorg die wordt verleend, maar ook over de bejegening; patiënten worden niet serieus genomen, zeggen ze. Voorts gaat een deel van de klachten over de huisartsenpraktijk, zoals de (telefonische) bereikbaarheid en afspraken.
Een woordvoerder van Skge zegt dat de daling van het aantal klachten doorzet. “We zijn anderhalf jaar geleden met adviesgesprekken begonnen waarbij we patiënten tips geven hoe ze het gesprek aan kunnen gaan met hun huisarts”, zegt ze. “En die tips werken. Een gesprek is meestal genoeg om wrevel weg te nemen. De drempel om het gesprek te beginnen is vaak hoger dan het gesprek zelf.”
Wordt jouw klacht toch niet naar tevredenheid opgelost, dan kun je als patiënt naar een onafhankelijke geschilleninstantie.
Geschreven door Henri van Veen
Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.