Lead image 1:
Lead image TXT 1: Nico Dijkshoorn siert met bloemlezing heropening Winterswijkse bibliotheek
Ankeiler: De verbouwde Winterswijkse bibliotheek is er een geworden waar met name de jeugd kan verdwalen in de verhalen.

- De verbouwde Winterswijkse bibliotheek is er een geworden waar met name de jeugd kan verdwalen in de verhalen. Chille banken, een ruimte voor cursussen in AI bijvoorbeeld én niet onbelangrijk: de bibliotheek is voortaan ook op zondag open. De bibliotheek is er blij mee. Afgelopen zondag ging de vernieuwde bibliotheek met een druk op een dikke rode knop open. Dit gebeurde vanuit de naastgelegen collegezaal van het Gerrit Komrij College. Daar hield schrijver Nico Dijkshoorn een bloemlezing uit zijn verhalenbundels.

De wethouders Sandra Metaal en Elvira Schepers deelden een woord over het belang van de bibliotheek in Winterswijk. Na jaren van bezuiniging door het Rijk, de provincies en op gemeentelijk niveau, heeft staatssecretaris Uslu miljoenen op tafel gelegd: een volwaardige bibliotheek moet voor elke Nederlander gegarandeerd worden. Daarnaast introduceerde ze de zorgplicht vier provincies en gemeenten om de bibliotheekvoorziening in stand te houden. En dat doet gemeente Winterswijk. Ze verleende een subsidie aan de bieb dat geïnvesteerd moest worden in de jeugd. Een huiselijke ruimte, mogelijkheden om te studeren en een zondagsprogrammering met aandacht voor de jeugd op drie zondagen per maand.

Bibliotheek voor iedereen

Sandra Metaal vertelde dat ze eerst in de bieb kwam om te worden voorgelezen en later zelf ook kwam om er boeken te lenen. Gemeente Winterswijk heeft extra subsidie beschikbaar gesteld om de lees- en informatievaardigheid te bevorderen. Refererend aan Uslu: "De staatssecretaris zei, ‘als je lid bent van de bieb, is er een opening naar de wereld’. Behalve boeken lenen is de bibliotheek een sociale ontmoetingsplek waar je over cultuur vindt. Historische en lokale literatuur worden er bewaard."

Leesvaardigheid, digitalisering en AI

Haar collega-wethouder Schepers wees op de rol van de bibliotheek in de samenleving. "Voor in digitalisering en laaggeletterdheid spelen bibliotheken een belangrijke rol. Bibliotheken spelen in op de trends, bevorderen de leesvaardigheid zodat je alles kan begrijpen." De bekeken cursusruimte vond ze een aanwinst, waar cursussen in Artificial Intelligence en voor een wegwijs in de digitale overheid.

Nico Dijkshoorn siert met bloemlezing heropening Winterswijkse bibliotheek

Net over het randje met columnist Nico Dijkshoorn

Dat de Winterswijkse bibliotheek een mooie plek is geworden, vond ook Nico Dijkshoorn. De columnist, boekenschrijver, muziekmaker en dichter bij ‘Geen Stijl’ en ‘De Wereld Draait Door’, gaf een bloemlezing over dagelijkse gebeurtenissen waar hijzelf een sappige hoofdrol in speelt. En wie Dijkshoorn uitnodigt, weet nooit tot hoe ver de columnist over het randje gaat voor een ogenschijnlijke foute afloop. Maar met zijn humor is altijd de redding voor, zoals zondagmiddag in de Winterswijkse bibliotheek, een te vieren feestje.

In de bloemlezing vertelde Dijkshoorn over zijn ervaring bij de Amstelveens bibliotheek waar hij twintig jaar werkte . Hij begon er om de dienstplicht te ontvluchten, met het bestickeren van de boeken met barcodes. Op het laatst was hij Hoofd Verrassingen door onder meer zijn ongein zelfverzonnen boektitels in het uitleensysteem te zetten met zelfverzonnen namen van schrijvers. Prompt gingen mensen boeken reserveren.
Ook sprak hij een audioguard in voor het Kröller Müller museum in waar via bezoekers hoorden wat Dijkshoorn bij de kunstobjecten binnen en buiten het museum dacht. "In 2 minuten had ik een beroemd werk compleet vernietigd door het te vergelijken met pistachenootjes die je niet open kan krijgen." Het is goed afgelopen met Dijkshoorn. Want zijn commentaren brachten bezoekers aan de poort van het museum op de Veluwe.
En zo was het op de regenachtige zondagmiddag voor de heropening van de Winterswijkse bibliotheek ook het geval. De collegezaal was rijk gevuld gevuld met bezoekers die eerst de nieuwe bibliotheek bewonderden en vervolgens naar Dijkshoorns smakelijke verhalen luisterden.

Voor de jeugd hield de bibliotheek in het openingsweekend activiteiten. Onder andere met Peer Tof Theater en voorleeswedstrijden.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.