Ankeiler: De organisatie van de Slag om Grolle is achter de schermen alweer drukdoende om een negende editie in de steigers te zetten.

- De organisatie van de Slag om Grolle is achter de schermen alweer drukdoende om een negende editie in de steigers te zetten. De Slag om Grolle 2024 wordt gehouden op 25, 26 en 27 oktober. Ter voorbereiding vindt er aanstaande zaterdag 27 januari een informatie- en kledingbeurs plaats. Grollenaren of buitenstaanders die zich deze dagen in de tijd van de 80-jarige oorlog willen hullen of gewoon meer willen weten over deze tijd toen Nederland ontstond kunnen er terecht.

Er zijn op zaterdag handelaren in het 'beursgebouw' van de Mattelier aanwezig. Ze zullen bezoekers vertellen over 17e eeuwse ambachten en beroepen, laten kledingpatronen zien en leggen meer uit over het te houden evenement in oktober.

Om de tijd van de 80-jarige Oorlog, toen het overgrote deel van Nederland en Euroopa in Spaanse handen was, zo dicht mogelijk te benaderen, vertelt slow-food ambassadeur Ria Olyslager over wat mensen aten. Er zitten grote verschillen tussen rijk en arm. En wanneer oorlog heerst, staat de beschikbaarheid van voedsel ook onder druk. Hoe overleefde Groenlo tijdens de omsingeling van de Staatse troepen van de vestingstad?

De Lichtenvoordse stoffenzaak Make- It heeft een stand ingericht met 'pure' stoffen en patronen uit de 17e eeuw. Wol, linnen en bestonden toen al knopen? En er zijn nog meer kledingstands met 17e eeuwse kleding en accessoires en benodigdheden voor de man en de vrouw. Een stand over de techniek van wol vilten en spinnen.

Het historisch evenement

Bij de Slag om Grolle wordt de inname van het in 1627 door Spaanse troepen bezette stadje herbeleefd. Niet met acteurs, maar met re-enactors mensen met een passie voor het zich inleven in een historische setting. Die komen uit heel Europa en soms zelfs van andere continenten om zich in Groenlo onder te dompelen in de zeventiende-eeuwse historie.

De grote betrokkenheid van de inwoners van het vestingstadje en het enthousiasme van de bezoekers die zich in werkelijk in 1627 wanen, vergroten elk jaar weer de belangstelling voor het evenement.

Artiesten, ambachtslieden en handelaren in historische artikelen melden zich dan ook altijd bijtijds om weer van de partij te zijn. En er zijn heel veel vrijwilligers in touw om het evenement tot een waar succes te maken.

Een paar cijfers: aan het evenement wordt meegewerkt door 1500 re-enactors met 18 nationaliteiten, met daarnaast 1500 deelnemers die het leven van alledag uitbeelden, net als ruim 100 ambachtslieden, handelaren en artiesten. Achter de schermen zijn 150 vrijwilligers actief.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.

Deel dit artikel