Ankeiler: Het is algemeen bekend dat gemeenten worstelen met de toekomst van hun zwembad.

- Het is algemeen bekend dat gemeenten worstelen met de toekomst van hun zwembad. Nu die discussie in Oost Gelre achter de rug is, Winterswijk zwembad Jaspers een goede toekomst heeft beloofd, is ook in Aalten het debat begonnen over wat de gemeente wil met hun twee zwembaden binnen de gemeentegrens.

De discussie rond de zwembaden in de gemeente Aalten wordt nu gevoerd omdat openluchtzwembad Het Blauwe Meer in Dinxperlo en het overdekte zwembad ’t Walfort met buiten-strandbad om een renovatie vragen. De grote vraag is of de twee zwembaden in hun aanbod nog wel aansluiten bij de wensen van de samenleving.

Daarnaast speelt ook de levensvatbaarheid een rol in het debat. Het aantal bezoekers is flink gedaald sinds de privatisering in 2013. ’t Walfort in Aalten telde in 2013 nog 51.500 bezoekers tegenover 36.500 bezoekers in 2022. Voor Het Blauwe Meer gold in 2013 een bezoekersaantal van 9.500. In 2022 komt de teller niet hoger dan 1600 bezoekers.

Wensen van de gebruikers

Veel zwembaden -onder ander Het Blauwe Meer- in Nederland zijn in de jaren tachtig gebouwd en zijn toe aan vernieuwing. Nieuwetijdse eisen vragen een andere inrichting, zoals energieneutraal, het voldoen aan de beleving van de bezoeker of voor de functie van bewegen, sporten en fit blijven. Voor gemeente Aalten vormt het sportbeleid met de voorzieningen die daar voor nodig zijn, de hoofdaanleiding voor de discussie: wat doen we met onze zwembaden?

Net als in andere gemeenten in de Achterhoek is wel of niet openhouden en met welk doel een ingewikkelde kwestie. Gemeente Aalten wil daarom een zogenaamde startnotitie opstellen over welke kant ze op wil met de zwemvoorzieningen. Verantwoordelijk wethouder Hans te Lindert houdt ook de optie voor een nieuw zwembad bouwen tussen Aalten en Dinxperlo of op Sportpark-Zuid open. Aalten staat dus voor de keuzes tussen wat maatschappelijk van belang is, de sportieve belangen en hoe dit zich verhoudt met het recreatief gebruik. Bahia in Bocholt is dichtbij en moet Aalten rekening met de Slingeplas en het park Twee Bruggen dat eigenaar is van deze recreatieplas? Gemeente Oost Gelre heeft met Recreatiepark Marveld in Groenlo een contract zodat inwoners ook gebruik kunnen maken van het zwembad van het recreatiebdrijf. Aanvankelijk had Optisport voor 't Walfort een opzet met wellness voor het zwembad gekozen. Het naastgelegen vakantiepark gaf een optie voor een goede toekomst voor het zwembad. Maar de tijd en andere ontwikkelingen zaten de exploitant niet mee.

Toenemende financiële druk

In Aalten zijn de twee zwembaden in beheer van Optisport. De organisatie exploiteert beide zwembaden. De gemeente Aalten neemt voor het gebruik van de zwembaden een zogenaamd maatschappelijk pakket af. Kinderen kunnen hun zwemdiploma halen, zwemsportvereniging Natare heeft trainingsuren beschikbaar en kunnen mensen fit blijven met aquasporten. D66’er Alexander van der Graaff pleitte tijdens de commissievergadering voor ‘keuzes maken’. "Moeten we de voorzieningen geschikt maken voor doelgroepen? En waar doen we het sportzwemmen?"

Gemeente Belangen-raadslid Henk Rijks zei niet van nieuwbouw uit te willen gaan. Met het oog op het ravijnjaar in 2026 zullen gemeentes aanzienlijk minder euro’s gaan krijgen van het Rijk. Grote bezuinigingen op gemeentelijk niveau zijn in aantocht. Voor Aalten geldt dat de gemeente in 2026 een paar miljoen minder krijgt als 'gewoonlijk' van het Rijk. Jaarlijks grote uitgaven doen voor bijvoorbeeld een zwembad drukt op de begroting; het is riskant als ook andere zaken vragen. "We moeten gebruik maken van wat er aan zwemwater in de gemeente Aalten is", aldus Rijks. Hij plaatste een opmerking dat mensen in Dinxperlo erg ontevreden zijn over het zwembad. "Het openluchtbad zit dicht als het warm weer is. Is daar een verklaring voor", vroeg hij de wethouder.

Gemeente Aalten steekt jaarlijks 4 tot 5 ton in zwemvoorzieningen. Zwembaden in Nederland hebben het moeilijk hun hoofd financieel boven water te houden. Direct na de coronajaren kwam de energiecrisis met hoge energieprijzen als gevolg. En al eerder werd de energiebelasting ingevoerd. HMV/BBB-raadslid Margo ten Bruin: "Hoe kan het dat de bezoekersaantallen zo fors zijn teruggelopen? En kunnen we het schoolzwemmen niet herintroduceren?" Bij de Progressieve Partij leven zorgen over de zwemveiligheid. Steeds minder kinderen hebben om diverse redenen geen zwemdiploma en het diploma van nu, kent niet meer de wettelijke toets die het eens had. Wethouder Hans te Lindert liet dinsdagavond aan de raadscommissie weten: "We willen het schoolzwemmen voor zwemvaardigheid graag terug, maar de tendens is dat scholen het zwemmen niet meer willen. Het kost ze te veel tijd en ook het vervoer en begeleiders vormen een probleem."

Over de gesloten deuren van beide zwembaden op mooie zomerdagen antwoordde Te Lindert: personeelstekort en de geringe beschikbaarheid van vrijwilligers. Blauwalg is een toenemend probleem voor de natuurbaden bij ’t Walfort en Het Blauwe Meer.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.