Lead image 1:
Lead image TXT 1: Kunsternaar Sjoerd van Rooij vertelt over zijn kleurrijke serie grafische beelden die hij maakte voor de tentoonstelling. Foto: Eveline Zuurbier
Lead image 2:
Lead image TXT 2: Start 2e Achterhoek Pride diverser, inclusiever en trotser. Foto: Eveline Zuurbier
Ankeiler: De trots van deelnemers straalt ervan af bij de start van de Achterhoek Pride in het gemeentehuis in Lichtenvoorde.

- De trots van deelnemers straalt ervan af bij de start van de Achterhoek Pride in het gemeentehuis in Lichtenvoorde. Want bij de Achterhoek Pride sluiten zich steeds meer initiatieven aan. En als de Winterswijkse wethouder Elvira Schepers bij de officiële start dan ook nog haar hand uitsteekt naar de gemeenten Berkelland en Aalten om ook bij regenbooggemeenten aan te sluiten, kan de maand juni nu al niet meer stuk.

Steeds meer initiatieven sluiten aan. Het gaat deze maand over zichtbaarheid, begrip en 'iedereen is gelijk'. Kim Scholten van de Achterhoek Pride, noemt het ‘tof’ dat het internationale Terborg voetbaltoernooi voor spelers onder de 18 jaar de Achterhoekse vlag met regenboogkleuren hijst. "Het onderwerp lhbtiq+ ligt bij enkele sporten gevoelig, dan is het toch wel lastiger om zichtbaar te maken, maar zij stellen dat iedereen ongeacht kenmerken of eigenschappen welkom is. We zijn trots op dit toernooi", zegt Scholten.

En gepensioneerde Ineke uit Eibergen raakte enthousiast na gehoord te hebben van de eerste editie van de Achterhoek Pride. Ze liet regenboogsjaals breien die als slingers in het centrum van Eibergen hangen en kreeg het in haar eentje voor elkaar de Matheuskerk midden in haar woonplaats in regenboogkleuren te laten aanlichten. Sinds de maand juni begon staat de kerk in gekleurd licht. In het christelijke Aalten wordt wegens een succes voor de tweede keer een regenboogdienst gehouden in de kerk. "Iedereen hoort erbij", heeft de organisatie gezegd. "Het is voor alle gezindten een kerkdienst, maar dan met een roze tintje."

8 regenbooggemeenten

Het ultieme doel van de gehele Achterhoek Pride is meer acceptatie door diversiteit en inclusie te vieren. De aanwezige leden van de klankbordgroep stralen van trots, dat er voor de pridemaand zoveel dingen gelukt zijn. Bij Michiel Wopereis uit Lievelde kwam de Achterhoek Pride tot leven. Hij is de grondlegger en het lukte hem vorig jaar na heel veel organiseren en regelen -de klankbord kwam tot stand- de eerste Achterhoek Pride te houden. "Ik ben zo trots en blij dat de pride zich als een olievlek uitbreidt. "Ik heb wel eens gezegd: ‘ik zie wel waar het schip strandt’ en het is nu een vette olietanker geworden." Wopereis is nog bij de organisatie betrokken als adviseur. En terwijl hij zijn trots op de pride laat horen, floept een nieuw idee uit zijn mond. "We kunnen ter plekke gesprekskaartjes aan de bedrijven sturen. Wopereis neemt tijdens de pride als dragqueen deel aan de Living Library in de bibliotheek en aan de Pride Party bij Rockcafé Taste in Groenlo. "Ook al heb ik de organisatie losgelaten, blijf ik werken met inclusie. Het mooiste resultaat is wanneer alle Achterhoekse gemeenten een regenbooggemeente zijn geworden. Dan is diversiteit en acceptatie geborgd."

Kunsternaar Sjoerd van Rooij vertelt over zijn kleurrijke serie grafische beelden die hij maakte voor de tentoonstelling. - Foto: Eveline Zuurbier

Diverser

En er zitten veel meer deelnemers in de gemeentezaal die willen aanhoren wat er allemaal in juni gaat gebeuren. Een vertegenwoordiger van de Zutphense Pride Walk wil zich in de boodschap uitdragen graag verbinden met de Achterhoek Pride, al zegt hij nadrukkelijk dat initiatieven zoveel mogelijk lokaal moeten blijven. De wethouder van de gemeente Berkelland is gekomen en ook vanuit Aalten is de gemeente vertegenwoordigd. Beide gemeenten zijn nog geen regenbooggemeente zoals Oost Gelre en Winterswijk die dat wel zijn.

"Een regenbooggemeente zijn is meer dan een regenboogvlag hijsen", zei wethouder Schepers. "Iedereen moet zich thuis voelen in onze gemeente. Er is een klankbordgroep die inclusie onder de aandacht houdt. Initiatieven zijn regenboogtrap in het Gerrit Komrij College, we hadden een expositie in de bieb en Spinter Chabot als gast uitgenodigd. Alle thema’s hebben te maken met zichtbaarheid en jezelf kunnen zijn", zei ze. De klankbordgroep onderneemt ook initiatieven in Oost Gelre. Vervolgens deed wethouder Schepers een oproep aan de gemeenten Aalten en Berkelland: ‘sluit je zodat je ook in het boekje ‘Trots in de Achterhoek’ komt’."

De raadsleden Denise van der Donk en Freek Jansen van OOG zijn ook aanwezig bij de opening. "Het heeft alles te maken met omgaan met je medemens en weten wat er speelt. Inclusie kan er gewoon zijn en daar dien je als politieke partij voor te staan. Want waarom zou je hier geen aandacht aan geven en wel aan de Zwarte Cross?"

Start 2e Achterhoek Pride diverser, inclusiever en trotser - Foto: Eveline Zuurbier

Onthulling kunstwerk

De officiële start van de Achterhoek Pride bestond uit de opening van de reizende tentoonstelling van met kleurrijke kunst. Wethouder Arjen Schutten van de gemeente Oost Gelre en de Winterswijkse wethouder Elvira Schepers onthulden een kleurrijk grafisch beeld uit een serie kunstwerken van Sjoerd van Rooij. Hij is doof en heeft wat hij voelt bij de geluiden van zijn pc, de printer, de CD-rom en de papiersnipperraar in grafische beelden gevat. De tentoonstelling is de zien in het gemeentehuis en zal deze maand nog Didam en Winterswijk aan doen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.