Lead image 1:
Lead image TXT 1: De gezellige Over de Top editie van dit jaar. Foto: Koolmees Photography
Ankeiler: Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt.

- Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Onnodig veel afval dat vaak op straat en in de bosjes belandt. Om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen, voert de overheid maatregelen door om van hergebruik de norm te maken. Bij Over de Top festival voerde gemeente Oost Gelre een test uit om op een uitnodigende manier zoveel mogelijk bekers te verzamelen. Hoewel de gemeente de resultaten nog niet bekend gemaakt heeft over de hoeveelheid die geschikt is voor hergebruik of recycling, is de manier van inzameling van de plastic bekers bij de organisatie van het festival al goed bevallen.

"We zijn minder lang druk geweest met opruimen van het festivalterrein. Festivalgangers zijn bereid om hun afval in te leveren in de containers die op het terrein stonden", zegt Nienke Penterman van de organisatie.
Gemeente Oost Gelre had gratis containers geleverd. Daarop lagen trays waardoor je de gebruikte bekers kon 'inleveren'. Deze moesten heel blijven om zo de kwaliteit van het afvalproduct te behouden voor recycling voor nieuwe drinkbekers. "De test was op het laatste toegevoegd aan het festival. Volgend jaar gaan we aan meer 'signing' doen op een ludieke manier. We verzinnen creatieve oplossingen zoals onze bezoekers van ons gewend zijn. Goed gedrag belonen, daar houden we van en we hebben ook de bezoekers ernaar." Lange tijd bleef het terrein afvalvrij. 'Pas in de avond lagen de eerste bekers op de grond. "Je merkt dat wanneer een meer bier vloeit, bezoekers het minder nauw nemen."

We verzinnen creatieve oplossingen zoals onze bezoekers van ons gewend zijn

Over de Top is een zogenaamd 'gesloten evenement' waar entree wordt geheven. Het festival is volgend jaar verplicht de bekers in te zamelen op een manier dat het plastic voor hergebruik geschikt blijft. De aanstaande Zomermarkt is een openbaar evenement dat in de avonden een festivalsfeer heeft, en dient met ingang van 1 juli van dit jaar al een manier te hebben om een herbruikbare optie aan de bezoekers te bieden. Het is een evenement dat door Lichtenvoordse ondernemers wordt georganiseerd wat betekent dat de organisatie te maken heeft met nieuwe Europese regelgeving om de afvalberg kleiner te maken.

De gezellige Over de Top editie van dit jaar. - Foto: Koolmees Photography

Betalen voor plastic bakjes en bekertjes

Die nieuwe wetgeving houdt in dat wanneer je vanaf 1 juli eten of drinken afhaalt of laat bezorgen, je extra betaalt voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakje dat je zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat je weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik. Ook de Zomermarkt-organisatie is verplicht voor plastic bekers een muntje te vragen of in rekening te brengen.

De nieuwe maatregelen komen voort uit de Europese richtlijn Single Use Plastics (SUP) en hebben als doel de impact van wegwerpplastic op het milieu te verminderen en meer plastic te hergebruiken en recyclen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.