Afdrukken
Lead image 1:
Lead image TXT 1: De gemiddelde kosten voor een ceremonie in het gemeentehuis op een doordeweekse dag. Foto: Bron: ThePerfectWedding.nl
Ankeiler: Tortelduifjes die elkaar het ja-woord willen geven betalen op een doordeweekse dag in het gemeentehuis in Winterswijk een stuk minder dan in Oost Gelre.

- Tortelduifjes die elkaar het ja-woord willen geven betalen op een doordeweekse dag in het gemeentehuis in Winterswijk een stuk minder dan in Oost Gelre. Het verschil is 103 euro. In Winterswijk betalen zij 375 euro en in stappen ze in Oost Gelre in het huwelijksbootje dat zijn ze 478,15 euro kwijt. In gemeente Aalten kost de trouwceremonie 392,70 euro. Trouwen in Berkelland is nog een stukje duurder dan in Oost Gelre. Daar betalen tortelduifjes 540,65 euro voor hun grote dag.

Het platform The Perfect Wedding zocht de cerenomiekosten per gemeente uit. De cijfers zijn de kosten voor de ceremonie die 's middags plaatsvindt op maandag tot en met donderdag. Sarah Glasbergen, oprichter van ThePerfectWedding.nl zegt hierover: "De verschillen per gemeente zijn anno 2023 nog steeds extreem. Het zou ontzettend fijn zijn als hier een keer wat aan gedaan wordt. Een paar jaar geleden waren de verschillen ook al groot, er zijn toen zelfs Kamervragen over gesteld. Daar is helaas nog niets mee gedaan."

Ter vergelijking: als je doordeweeks het jawoord wil geven in een Gelders gemeentehuis, betaal je hier in 2023 gemiddeld 438,94 euro voor. Dit is hoger dan het landelijke gemiddelde. In het gemeentehuis trouwen kost in Nederland gemiddeld 432,98 euro. Trouwen op de vrijdag is gemiddeld 15 euro duurder.

In het weekend trouwen is bijna een verdubbeling van de prijs. Trouwen op zaterdag in Aalten kost 785,50. In Winterswijk is het mogelijk om op zondag te trouwen. Dan betaal je tussen 10 uur en 17 uur 580 euro, trouw je na 17 uur dan 1150 euro.
De meest prijzige gemeentelijke ceremonie vind je op zondag in Nijmegen. Trouwen op de laatste dag van de week kost je hier 1.567,75 euro. Het verschil tussen de goedkoopste en duurste gemeentelijke ceremonie van Gelderland loopt hiermee op tot 1249,75 euro.

De gemiddelde kosten voor een ceremonie in het gemeentehuis op een doordeweekse dag. - Foto: Bron: ThePerfectWedding.nl

In 49 van de 51 Gelderse gemeenten is doordeweeks trouwen in het gemeentehuis dit jaar duurder dan in 2022. De gemiddelde stijging was 3,9 procem. In twee gemeenten bleef het tarief dit jaar gelijk: Ermelo en Arnhem.

Vergelijk hier hoeveel trouwen kost in jouw gemeente en andere omliggende gemeenten:

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.

Deel dit artikel