Bevat Video: Video
Lead image 1:
Lead image TXT 1: Over de Top is voor de hele familie. Foto: PR
Lead image 2:
Lead image TXT 2: De jaarlijks terugkerende boekenmarkt bij de Koppelkerk in Bredevoort. Foto: Alex en Janneke van der Galie
Ankeiler: Op 28 en 29 mei is het Pinksteren en weer is er een lang weekend om te genieten.

- Op 28 en 29 mei is het Pinksteren en weer is er een lang weekend om te genieten. Je kan genieten op de terrassen, cultuur snuiven tijdens de KunstOer driedaagse in Winterswijk en zijn er verschillende festivals waaruit je kan kiezen: Het sjoksfestival in Aalten en/of Over de Top in Lichtenvoorde. In Bredevoort is er een grote internationale boekenmarkt bij De Koppelkerk.

Over de Top festival: 2 dagen 4 podia en 40 acts

Over de Top is voor de hele familie. - Foto: PR

Het vindt allemaal plaats op het tentoonstellingsterrein van het corso achter de Swite en de voormalige 'stenen gymzaal'. Tijdens het pinksterweekend is het Swite-terrein omgebouwd tot een oase vol feest, theater, ontspanning en veel meer. Zo’n 6.000 mensen stuiven ieder jaar naar Over De Top om even de waan van de dag te vergeten en over te gaan tot maar één ding: ultiem genieten.

Beeldende kunst op erfgoedlocaties tijdens KunstOer

In 2015 ging KunstOer voor de eerste keer van start om vervolgens jaarlijks terug te keren in Winterswijk en de buurtschappen. De basisgedachte voor dit kunstevenement is dat de kunstwerken een verbinding aangaan met de erfgoedlocatie zodat er een meerwaarde zou ontstaan. Het gaat daarbij om de architectuur van de locatie, de natuur, de historie of de natuur. Dit gegeven heeft geleid tot een grote verscheidenheid aan kunst en verrassende presentaties. Er doen twaalf kunstenaars mee op negen locaties. KunstOer is op zaterdag 27 mei, zaterdag 28 mei en zondag 29 mei.

De kunst is van professionele kunstenaars. Bij het raadshuis is de start van de route voor KunstOer. Hier zijn de creaties te zien van wat kinderen maakten met hun opa's en oma's. En van leerlingen van het Gerrit Komrij College.

Boeiende locaties zijn het Strandbad, de Museumfabriek, de Synagoge en de karakteristieke boerderijen van Keunenhuis en Erve Vardink.

Er zijn op de die plekken kunstuitingen te zien van uit huis gesloopte baden, bedrukte stoffen, hoeden, glaspanelen en levensgrote beelden.

Een kort beschrijving met doorlinkjes is te vinden op de website van KunstOer.

Sjoksfestival

Het is alweer de 31 editie van het Sjoksfestival die vlak voor de twee pinksterdagen in boeken gaat. Met optredens van De Paloma's om lekker mee te deinzen en te blèren tot aan tributes van Rammstein en Guns & Roses. Het festival vindt in het hart van Aalten plaats.

De jaarlijks terugkerende boekenmarkt bij de Koppelkerk in Bredevoort. - Foto: Alex en Janneke van der Galie

Internationale boekenmarkt

Op tweede pinksterdag, maandag 29 mei vindt de Internationale Pinkster Boekenmarkt plaats op het buitenterrein van de Koppelkerk in boekenstadje Bredevoort.

Diverse Nederlandse en Duitse boekhandelaren bieden hun boeken aan. Van 10.00 tot 17.00 uur kunnen boekenliefhebbers hun hart ophalen op het buitenterrein van de Koppelkerk. Binnen is er de mogelijkheid om in de kerk de nieuwe expositie Dubbelspel met Michiel Zuidervaart en Piet Post te zien. Er zijn die middag twee rondleidingen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.