Ankeiler: Dankzij de Ronde van de Achterhoek stijgt de populariteit van het gravelbiken.

- Dankzij de Ronde van de Achterhoek stijgt de populariteit van het gravelbiken. Deze fietsdiscipline is een nieuwe tak naast het het wegwielrennen, het veldrijden en mountainbiken in de wereld van de fietstopsport. Over de gravelstroken in de Achterhoek en de essen rond de buurtschap Dale gaat het fantastisch, vertellen wielerfanaten. Fietsgroep 't Muurtjes heeft opnieuw de organisatie opgenomen voor een grote wedstrijd van de KNWU. Dit keer de eerste seizoenswedstrijd van de NL Gravel Series op zondag 14 mei.

Gravellen gaat over stoffige onverharde landwegen van kleine witte steentjes, zeg maar; wat écht gravel is. Dit beeld van de sport verandert in een woeste uitdaging wanneer het pijpenstelen gaat regenen met ‘Aalten-Roubaix-achtige taferelen. Glibberen en met de wielen glijdend door de modder en over bollend grind langs houtsingels en over essen, de wind in de flank en door het coulissenlandschap. Slecht weer maakt de wedstrijd wanneer je voor televisie zit, en gelukkig is overmorgen op zondag 14 mei goed weer voorspeld, zodat je als toeschouwer lekker in de berm kan zitten om negen keer de mannen voorbij zien te razen en vijf keer de vrouwen. Zondag worden de eerste truien verdeeld.

Wedstrijd om Moederdag heen

De NL Gravel Series is een gravelbikecompetitie die bestaat uit vijf wedstrijden. De eerste wedstrijd is in Aalten. Rondom Dale heeft de organisatie van 't Muurtje een 13,1 kilometer lange ronde om Dale heen uitgezet. Deze wordt negen keer afgelegd voor de heren en vijf keer door de dames Start en finish zijn bij ’t Romienendal. Van de KNWU staat er de jurywagen, landeigenaren hebben hun terreinen opengesteld voor de wedstrijd. De organisatie krijgt alle medewerking. John Theissen één van de organiserende fietsclubleden: "We hebben rekening gehouden met dat het op 14 mei Moederdag is. Normaal beginnen deze wedstrijden vroeger. Wij starten later zodat mensen op de koffie kunnen bij ‘moeder’ en de wedstrijd is afgelopen wanneer de borrel begint op zo’n dag. Zo hoeven mensen geen hinder te hebben van de afzettingen in Dale."

Gravelbiken combineert de techniek van het veldrijden, het uithoudingsvermogen van de weg en de explosiviteit van het mountainbiken. En dat bij elkaar maakt de sport zo veelzijdig en wanneer je wedstrijdkoers rijdt en individueel traint. Gravellen is ontspannen om te doen. Vraag het de wielrenliefhebber: gravellen is comfortabel racefietsen op ietwat dikkere banden. Gravellen begon bij profs die het presteren op de weg beu waren. Weg met alle tijdschema’s en dataverzamelingen van technische dynamica en kozen voor wat buiten meetbaarheid viel en voor meer uitdaging. Laurens ten Dam, Niki Terpstra en Bram Tankink kozen deze weg.

Aalten is niet vlak!

Oud-Nederlands kampioen op de weg Mark Schreurs en derde finalist bij het NK veldrijden bij 50+ Patrick Somsen uit Aalten zijn bekende namen die aan de Gavel Series in Aalten gaan meedoen. "Patrick vindt het parcours rond Dale uitdagend. Aalten is niet vlak!"
Aan de wedstrijd van de Gravel Serie doen onder meer renners van de opleidingsploegen van (semi)profteams mee, zowel mannen als vrouwen. Er is net als bij de bekende Amstel Gold Race een toerversie. Deze toertocht heeft onder meer een startplaats bij ’t Romienendal en deze organisatie is in handen van toerclub Veloce uit Zieuwent. Erwin ter Haar van 't Muurtje: ‘De KNWU wil de gravelwedstrijden bewust laagdrempelig houden zodat elke geoefende fietser kan meedoen. Je hoeft geen licentie te hebben, maar kan bij inschrijving een daglicentie krijgen van de KNWU."

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.