Ankeiler: Op het Prins Clausplein in Dinxperlo genoten zowel Nederlanders als Duitsers vrijdag van een Vrijheidsmaaltijd.

- Op het Prins Clausplein in Dinxperlo genoten zowel Nederlanders als Duitsers vrijdag van een Vrijheidsmaaltijd. De maaltijd werd georganiseerd door betrokken inwoners die de nauwe burenband met het Duitse Suderwick willen versterken.

"We hebben eerder op deze plek een maaltijd georganiseerd, maar het is voor de eerste keer dat we het doen met ‘Vrijheid’ als thema", vertelt voorzitter Marijke Verschooren.

Ongeveer 150 inwoners uit zowel Dinxperlo, Aalten, Suderwick en Bocholt genieten van belegde broodjes en een echte Vrijheidssoep. "Die soep wordt elk jaar gemaakt door het 4 en 5 Mei comité en dit jaar is het een mais-kokossoep", aldus Verschooren.

Speciale band

De beide dorpen Dinxperlo en Suderwick, ook wel Dinxperwick genoemd, hebben al jarenlang een nauwe burenband. De dorpsgrens van Dinxperlo, en tegelijk de grens met Duitsland, loopt direct langs drie Nederlandse straten.

Beroemd is de Heelweg waar de stoeprand letterlijk de grens vormt tussen Nederland en Duitsland. "Wij denken er al haast niet meer over na", zegt Verschooren. "Wij leven samen, je doet je boodschappen aan de andere kant van de grens en we organiseren dingen gezamenlijk. We vieren nu ook samen de vrijheid en dat vinden we heel belangrijk."

'Samen de vrijheid vieren'

Zowel de Nederlandse als Duitse deelnemers genieten van de Vrijheidsmaaltijd. "Dat vind ik het mooiste", zegt een inwoner van Bocholt. "Dat je samen met je buren aan tafel kan zitten en samen de vrijheid kan vieren." Ook een inwoner uit Dinxperlo is trots. "We hebben geen enkele rancune, we werken samen en daar ben ik heel blij mee."

Met speciale 'happertjes' ,die bezoekers van de maaltijd in elkaar konden vouwen, ging men met elkaar in gesprek over het thema 'vrijheid. "Je noemt een getal en dan gaat het happertje open en dicht. Als je het getal hebt bereikt, kun je een flapje openvouwen en staat er een vraag over vrijheid waar je antwoord op kunt geven", zegt Verschooren.

Toekomst van Europese samenwerking

Burgemeester Anton Stapelkamp vindt het belangrijk dat het herdenken en het vieren van de vrijheid in zijn gemeente samen gebeurd met de oosterburen. "Dat ligt natuurlijk gevoelig en er zit emotie op, maar aan de andere kant zijn we wel 78 jaar verder", aldus Stapelkamp. "We hebben nu vooral een toekomst van Europese samenwerking en daar moeten we invulling aan geven."

De Vrijheidsmaaltijd in Dinxperlo moet een jaarlijkse traditie gaan worden in ‘Dinxperwick’. "En helemaal in 2025, want dan vieren we tachtig jaar vrijheid", zegt Verschooren. "Dan willen we een groot Vrijheidsmaaltijd organiseren precies op de grens."