Bevat Video: Video
Ankeiler: Het AVOG's Crashmuseum krijgt regelmatig bezoek van nabestaanden die eigen oorlogsverhalen een plekje willen geven of om collecties compleet te maken.

- Het AVOG's Crashmuseum krijgt regelmatig bezoek van nabestaanden die eigen oorlogsverhalen een plekje willen geven of om collecties compleet te maken. Onlangs kregen ze bezoek van Bart Burgers uit Taupo Nieuw Zeeland. Hij was op zoek naar een cockpitraam van de Spitfire, een beroemd jachtvliegtuig die in de laatste maanden voor de bevrijding over de Achterhoek vlogen naar het Roergebied om daar bombardementen uit te voeren.

De Nieuw Zeelander bouwt een Spitfire toestel na. Het AVOG's Crashmuseum heeft er vele onderdelen van liggen die allemaal in de buurt van Lievelde zijn gevonden. Het ontbrak hem nog aan een originele voorruit van de cockpit. Via de website van AVOG's Crashmuseum zocht hij contact. Die bleek in de collectie over zo'n type voorruit te beschikken.

Burgers kwam de voorruit persoonlijk ophalen. Terug in Nieuw Zeeland kwam al snel het bericht: 'hij past!', zegt Henk Oost van het museum.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.

Deel dit artikel