Afdrukken
Ankeiler: Commissaris van de Koning John Berends leidt de eerste bijeenkomst na de provinciale verkiezingen in het provinciehuis in Arnhem.

- Commissaris van de Koning John Berends leidt de eerste bijeenkomst na de provinciale verkiezingen in het provinciehuis in Arnhem. Hij begint met het uitdelen van een groot compliment. “U heeft laten zien hoe mooi u de politiek in Gelderland heeft neergezet.” Dit vormde vrijdagmiddag de inleiding voor de eerste verkennende ronde voor de formatie van een coalitie in de Gelderse staten waarna hij de voorzittershamer overgaf aan Ans Mol, de benoemde voorzitter van BBB. Als grote winnaar van de verkiezingen neemt BBB het initiatief. voor de vorming van een nieuwe coalitie in de Gelderse staten.

Dit is wat de fractievoorzitters zeiden:

Ja 21: ‘Bijzonder!’ Vooral omdat je als nieuwe partij niet precies weet waar je staat. We hebben dezelfde doelen, maar de weg ernaar toe is voor elk anders.

SGP spreekt van een nieuw realisme en weet zich gesteund door de achterban.

Partij voor de Dieren blijft groeien. ‘Er blijven opgaves liggen’ en hoopt oude politiek los te worden gelaten en dat de nieuwe politiek meer gaat zoeken op een akkoord op hoofdlijnen. Ze hoopt op meerdere meerderheden op een akkoord bij vraagstukken. “Niet zondermeer dichttimmeren!’

PvdA: ‘Er zijn 12.000 meer stemmers. Er is duidelijk één winnaar en met duidelijke afstand.’

GroenLinks: ‘We hebben zelden zo’n spannende ronde meegemaakt als deze. We hebben dagen moeten wachten op Nijmegen. De uitslag viel wat tegen.’. GL is blij met de uitslagen uit Wageningen, Arnhem, Nijmegen en Culemborg.

Lokale Partijen Gelderland zal later de ene zetel moeten inleveren. ‘We hopen op die ene zetel. De stem van het volk is heel duidelijk. We zijn benieuwd wat en hoe de bestuursveranderingen vorm gaan krijgen’.

D66: De opkomst doet goed. BBB is nu aan zet om te verkennen.

50 Plus: ‘De boeren moeten blijven. We zijn het eens met BBB’.

Volt: ‘Voor BBB is de uitslag een overdonderend resultaat. We zijn benieuwd naar wat we van BBB kunnen verwachten. Volt spreek jonge mensen aan. Onze leidraad is dat we geen problemen vooruit willen schuiven’.

SP feliciteert alle 55 statenleden en zegt: ‘we zijn allen volksvertegenwoordiger en controleren de macht’.

CU: ‘Het statenlid zijn is fantastisch werk om de verhalen binnen te halen’.

CDA. Gedeputeerde Peter Drenth had een andere uitslag gehoopt. Insteek is dat we vasthouden aan onze mores in dit mooie provinciehuis’.

PVV: ‘Het is fascinerend wat er is gebeurd. Dit moet onze ogen openen’. Fractieleider Faber zegt dat het gezellig is in de staten én: ‘we houden ons aan de afspraken’.

Forum voor Democratie: ‘Het enige is dat we het verleden (= de winst van de afgelopen keer) moeten loslaten’.

VVD: ‘We gingen best goed de verkiezingen in en hoopten op een lichte winst. Toen we de exitpoll van Overijssel zagen kwamen we met beide benen op de grond’.

BBB: ‘We hadden best iets verwacht. Dit is ons overkomen door het boerenverstand te gebruiken. We danken Deventer en Den Haag’.

Ans Mol uit Wamel is vrijdag de nieuwe partijvoorzitter van de BBB in Gelderland geworden. Donderdag 23 maart komen de nieuwe statenleden weer bij elkaar. Op kandidaatniveau is dan bekend wie definitief een zetel heeft in de Gelderse staten.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.

Deel dit artikel