Afdrukken
Ankeiler: Hij was wethouder in gemeente Harderwijk en raadslid voor een lokale partij in Harderwijk en Hierden.

- Hij was wethouder in gemeente Harderwijk en raadslid voor een lokale partij in Harderwijk en Hierden. Gert Jan Noort is door BBB aangewezen om de mogelijkheden te onderzoeken voor een nieuwe coalitie in Gelderland. Hij begint aan een verkenningstocht langs de politieke partijen in Gelderland.

BBB heeft van tevoren gezegd geen enkele partij te willen uitsluiten. Woensdag werd BBB bij de provinciale verkiezingen ook in Gelderland veruit de grootste partij bij de provinciale verkiezingen. BBB werd vrijdag 17 maart ook officieel erkend als de grootste. Lijsttrekker Rik Loeters zei bij de eerste kennismaking met de andere gekozen statenleden vrijdag dat BBB naoberschap hoog in het vaandel heeft staan, anderen behandelt zoals jezelf ook behandeld wil worden, niemand te willen uitsluiten en noemde als laatste kernwaarde: “stel jezelf niet voorop, maar handel in het algemeen belang’. BBB sprak duidelijk uit dat zij recht willen doen aan de verkiezingsuitslag; naar Loeters’ woorden: ‘een breed gedragen coalitie vormen’.

Alles is mogelijk, maar geeft beperkingen

BBB komt met veertien zetels in de Gelderse staten, gevolgd door de VVD met zes zetels in Gelderland. Het verschil met de andere partijen in Gelderland is zo groot dat geen enkele partij BBB kan en wil uitsluiten. Zou BBB aan de huidige coalitie worden toegevoegd dan hebben zij in Gelderland een meerderheid van VVD (6), GroenLinks (5), CDA (4) en CU (3) van 32 zetels samen. In totaal zijn er 55 zetels in de Gelderse Staten. Maar de formatie wordt met name lastig doordat GroenLinks en PvdA een verbond sloten om samen de linkse flank te vormen. Zonder GroenLinks is er net geen meerderheid te vormen. Andere partijen zijn dusdanig klein – twee of drie zetels- dat er heel veel partijen nodig zijn om een coalitie te gaan vormen.

CDA

Vanuit het CDA komen geluiden dat zij met BBB willen samenwerken. Het Achterhoekse statenlid Arjan Tolkamp uit Lintelo liet al eerder weten dat betreffende de stikstof het CDA de weg reeds heeft ingezet die BBB graag wil. “Gelderland heeft daar ten op zichten van andere provincies en Den Haag een zelfstandige route in gekozen.”

Na de verkennende ronde zal er een informateur of formateur worden aangesteld. Alles ligt aan hoe Gert Jan Noort zijn werk gaat doen.

💬 Mail ons!
Heb jij een tip of opmerking? Mail naar de redactie: redactie@1achterhoek.nl.

Deel dit artikel